Havazás – Országszerte sok gondot okoznak a kidőlt fák

vaolhu_tuzoltokÓriási gondokat okoz a nagy mennyiségű hó az ország legtöbb pontján. Utak váltak járhatatlanná, autósok rekedtek el a hóban, de rengeteg fa is kidőlt újabb bonyodalmakat okozva. Ezekből a hírekből szemezgettünk.

Autókat, házakat rongáltak meg kidőlt fák Zalában

Járművekben és épületekben is jelentős károkat okoztak Zalában a viharos szél miatt kidőlt fák, a megyében öt település van elzárva a külvilágtól.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság péntek délelőtti összegzése szerint Zalaszentlőrincen a szél kidöntött egy 15 méteres fenyőfát, amely egy parkoló személygépkocsira csapódott. A Nagykanizsán, a Múzeum téren kicsavarodott fa parkoló személyautóban és lakóépületben egyszerre okozott kárt. Zalaegerszegen, a Landorhegyi városrészben szintén jelentős anyagi kárt szenvedett egy autós, akinek parkoló járművére egy 15 méteres fa zuhant.

Kidőlt fák miatt riasztották a fővárosi katasztrófavédelmet

A fővárosi katasztrófavédelemnek tucatnyi esetben kellett a hó súlya alatt vagy az erős szél következtében kidőlt fák miatt helyszínekre kivonulnia – közölte a szervezet szóvivője pénteken az MTI-vel.

Kisdi Máté tájékoztatása szerint a rendkívüli időjárás ellenére Budapesten folyamatos az áram-, a víz- és a gázszolgáltatás, a főutak és a tömegközlekedési útvonalak járhatók, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig megerősített szolgálattal látja el feladatát.

Jég borítja a vékony fák törzseit Nyíregyháza határában 2013. március 14-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Jég borítja a vékony fák törzseit Nyíregyháza határában 2013. március 14-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Vas megyében viharos szél nehezíti a közlekedést, két út van lezárva

Vas megyében is viharos szél nehezíti a közlekedést, a tűzoltóknak pénteken eddig 34 alkalommal kellett kivonulniuk, úttestre, épületekre, vezetékekre dőlt fák, a szél által megbontott tetők miatt – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Hetvenhét település áram nélkül Szabolcsban

Hetvenhét település több mint 57 ezer fogyasztóját érinti a rossz idő okozta áramkimaradás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője péntek hajnalban az MTI-vel. Öt településen a vízszolgáltatás is szünetel.

A tűzoltók péntek reggel öt óráig 45 esetben nyújtottak segítséget elakadt járművek kiszabadításához, összesen 37 embert mentettek ki. Harminchárom alkalommal úttestre dőlt fákat, ágakat távolítottak el, amelyek akadályozták a közúti forgalmat.

Harminc pávián szökött meg a Nyíregyházi Állatparkból

A kifutójukra dőlt fán keresztül kiszökött a Nyíregyházi Állatparkból harminc pávián péntekre virradó éjjel. Az állatokat sikerült befogni, egyiknek sem esett baja.

Gajdos László igazgató az MTI-nek elmondta: a szakemberek a meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően igyekeztek felkészülni a havazásra és az erős szélre, ezért jó előre fedett helyre zárták be a veszélyes állatokat.

Tíz tölgyfa dőlt ki péntekre virradó éjjel a park harminchektáros területén, többségük nem okozott kárt, néhány azonban az állatok kifutóira borult és összetörte a kerítéseket. A mintegy harminc pávián ezt a lehetőséget használta ki: a kidőlt fát használva kiszökött az állatparkot övező Sóstói-erdőbe.

A gondozóknak fél óra elteltével sikerült megtalálniuk az ijedt, fáradt és fázó állatokat, majd ételes vödreik segítségével becsalták őket a fűtött kifutókba – mondta el az igazgató. Egyik állat sem sérült meg.

A rossz idő által okozott üzemzavar miatt leállt az Ócenáriumban egyenletes hőmérsékletét biztosító rendszer, a szakemberek azóta már kijavították a hibát. A sóstógyógyfürdői állatparkban jelenleg a kidőlt fákat távolítják el.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?