Ébenfa- és rózsafafajok kaptak védelmet Bangkokban a CITES-találkozón

ebenfaA Bangkokban tartott CITES-találkozó delegáltjai széles körű korlátozásokban egyeztek meg a kritikusan veszélyeztetett keményfákról.

Extra védelmet kapott számos rózsafa- és ébenfafaj, melyeket az illegális erdőirtás fenyeget. A faanyag illegális kereskedelmének értéke a szakemberek szerint évente mintegy 30 milliárd dollárt kóstál.

A CITES – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelméről – bangkoki találkozóján a delegáltak megegyeztek  a ritka délkelet-ázsiai és dél-amerikai rózsafafajokat, valamint a madagaszkári ébenfafajokat érintő korlátozások szigorításában.

A természetvédők különösen ama döntést üdvözölték, melynek értelmében egy Thaiföldön megtalálható rózsafafajta a 2-es függelékbe kerül, ami azt jelenti, hogy mind az exportőröknek és az importőröknek megfelelő engedélyekre lesz szükségük kereskedelméhez. Kínában a középosztály luxusbútorok iránti növekvő igénye ösztönzi az illegális fakitermelést eme fajnál, melynek értéke köbméterenként elérheti az 50 ezer dollárt.

Számos Madagaszkárból érkező ébenfatermék is Kínában köt ki. Annak ellenére, hogy az országban törvényileg tiltják az exportot, az illegális fakitermelés mértéke nem csökkent.

A korlátozások azt is jelentik, az exportáló ország köteles felmérni, hogy a kivágandó fák száma nem jelent-e hátrányt az ott élő fajok túlélése szempontjából.

A CITES erőteljes befolyása ama képességében rejlik, hogy kereskedelmi szankciókat vethet ki bármely országra, amely túl sokat exportál a korlátozott fajokból. Eme szankciók a szervezet által szabályozott fajok egész csoportját érinthetik, és rendkívül drága lehet a szabályokat megszegő országoknak.

(hirado.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?