Félezer halvédelmi bírságot szabtak ki tavaly Jász-Nagykunban

horgaszTavaly 485 esetben 18,5 millió forint értékben szabott ki halvédelmi bírságot Jász-Nagykun-Szolnok megyében a megyei kormányhivatal alá tartozó földművelésügyi igazgatóság vadászati és halászati osztálya – közölte a kormányhivatal pénteken az MTI-vel.

A bírságok túlnyomó részét jogosulatlan horgászat miatt rótták ki, de az előző évekhez képest jelentősen nőtt a jogosulatlanul halászók által elkövetett törvénysértések száma is. Az elkövetők elektromos halászeszközt használva nagy mennyiségű halat zsákmányolnak – áll hivatal közleményében.

A földművelési igazgatóság 27 esetben szabott ki nagyobb összegű, 100 ezer forint feletti, két esetben pedig 500 ezer forintnyi pénzbírságot az elkövetőkkel szemben. A halászati törvény a pénzbírság mellett a horgászattól és a halászattól is eltiltja a halvédelmi bírsággal sújtottakat. Az eltiltás mértéke az eset súlyától és gyakoriságától függően három hónaptól három évig terjedhet. Az eltiltott személyek az eltiltás ideje alatt állami halász vagy horgászjegyet sem válthatnak.

A közlemény kitér rá, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Földművelésügyi Igazgatósága fejlesztésében elkészült a SZÁK rövidítésű, országosan egységes állami horgászjegy nyilvántartó program. A program létrehozásának célja, hogy az ország területén a szigorú számadású állami horgászjegyek nyilvántartása egységes és azonnal lekérdezhető legyen, illetve a jegyforgalmazók a program nyilvántartó rendszere segítségével azonnal kiszűrhessék azokat, akik a horgászjegy-váltás tiltása alatt állnak.

A SZÁK program segítségével 2013. március 1-jéig a megyében két esetben szűrtek ki olyan személyeket, akik eltiltásuk alatt újabb állami horgászjegyet váltottak. A halászati hatóság velük szemben újabb pénzbírságot szab ki, valamint okirathamisítás miatt büntetőfeljelentéssel is élt.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?