A magyar traktorgyártás gyöngyszeme – Dutra D4K B erdőgazdasági célokra (+Videó)

dutra12A Vörös Csillag traktorgyár egyik kiváló terméke az összkerékmeghajtásos Dutra D4K B volt. Az erőgépről, amely a maga korában mind a szántóföldön, mind pedig az erdőben kitűnő munkát végzett, egy korabeli videó is készült.

A Dutra D4K B traktorba egy 90 lóerős, tartós teljesítményű, 6 hengeres, előkamrás, négyütemű diesel motor volt beültetve. A vízhűtéses, és kényszerolajzású modell indítását az előkamrát fűtő izzítógyertya segítségével 24 voltos indítómotor végezte.

Az alábbi korabeli film külön kitér a Dutra erdőgazdasági célú felhasználására is – az erdőtelepítéstől egészen a kitermelésig, szállításig.

A Dutra D4K B traktort kiválóan lehetett alkalmazni erdőgazdasági munkákra. Az erdőtelepítés előtt a talajelőkészítést is rá lehetett bízni – a forgatást és a simítózást is eredményesen elvégezte. “Miután az erdőkben jobbára igen gyökeres, lápos, tehát nehezen művelhető talajok vannak, így különösen fontos a nagy vonóerővel rendelkező traktor és a hozzá tartozó stabil munkaeszköz” – ajánlották néhány évtizede a magyar gépet. A kormánymű hidraulikus segédberendezéssel volt ellátva, aminek segítségével a gépet könnyen és biztonságosan lehetett kormányozni.

Az 50-70 centiméter mély forgatás után a terület egyengetésére is különösen alkalmas volt a Dutra, hiszen fel lehetett rá szerelni vontatott és függesztett talajrendezőt is. A facsemeték ültetéséhez ültetőgéppel lehetett ellátni az erőgépet.

dutra11

A fakitermelés során munkaerőt lehetett megspórolni a Dutra D4K B-vel. A traktor stabilitása és a csörlő teherbírása ugyanis lehetővé tette a fa kidöntését akár tövestől is. A fa megközelítést két fő, a csörlő kezelését a traktor vezetője végezte. A biztonságos kapaszkodást a traktor hidraulikájára függesztett emelőlap biztosította, amely a rönk közelítésénél is hasznosnak bizonyult. Annak felemelésével ugyanis a vonszoláshoz képest nagyobb lett a szállítási teljesítmény, és az utakat is jobban kímélte a módszer.

A Dutrát forgógémes daruval is fel lehetett szerelni, aminek segítségével a pótkocsira biztonságosan lehetett rakodni. Az összkerékmeghajtás miatt a gép vontatóképessége kiváló volt az erdőgazdasági szállításnál is, ráadásul két légfékes pótkocsit is elhúzott.

dutracl

A Dutra traktort tehát az erdőgazdálkodás minden területén eredményesen lehetett használni. Most, amikor felröppent annak a híre, hogy a magyar traktorgyártás feléledhet, csak remélni tudjuk, hogy a magyar erdőkben is újra lesz magyar erőgép. Erről bővebben >>>

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?