Lezárult az agrárkamarai választások első szakasza

aIMG_6833clFebruár 1. és 21. között 7 százalékos részvételi aránnyal lezajlott a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara küldött-választása, amelynek segítségével kijelölték a 1230 kamarai küldöttet – köztük az Egyesület, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének tagjait.

Mivel a megadott határidőig mindössze egyetlen listát állítottak, így a végeredmény könnyen megszületett. A  Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) 11 érdekképviseleti és szakmai szervezettel kötött megállapodást a sikeres választás érdekében. Ezek között volt a két erdészeti szervezet, de az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB), a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), a Baromfi Terméktanács, a Kisgazda Polgári Egyesület, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ), a Magyar Termelői Értékesítő és Szolgáltató Szervezetek/Szövetkezetek Együttműködése (HANGYA), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) is.

Győrffy Balázs a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke hétfői sajtótájékoztatójukon arról számolt be, hogy 197 617 választásra jogosult leendő tagból 14 565-en vettek részt a választásokon. Az Erdő-Mező Online azt is megtudta, hogy több megyében is 10 százalék feletti volt a részvételi arány. Veszprém, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye mellett a legjobb eredmény Komárom-Esztergom megyében született 12,8 százalékkal. A legrosszabb eredmény 4,92 százalék volt.

aIMG_6833

Győrffy Balázs elmondta; a februári szavazás minden eddiginél sikeresebb volt, hiszen korábban például Pest megyében akadt olyan év, amikor 30 ember választotta meg a 40 küldöttet.

A most megválasztott megyei küldöttek egyébként majd március 9-én szavazzák meg a megyei tisztségviselőket, köztük a megyei elnököt is. Ugyancsak akkor derül ki, hogy ki lesz az a 15 országos küldött, akik az országos küldöttgyűlésen képviselik majd az adott megyét. Az országos küldöttgyűlés alakuló ülése március 28-án lesz Budapesten, amely során hivatalosan is létrejön az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara.

Az Erdő-Mező Online a jövőben is nyomon követi az erdőgazdálkodók számára is lényeges agrárkamarai választásokat!

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo-hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?