A Budakeszi Vadasparkban tökéletesítik a szőrcsapdákat

vadasparkhiuzA Budakeszi Vadaspark hiúza és vadmacskája is részt vesz abban a tudományos projektben, amely a hazai emlős ragadozó fajok természetes környezetben történő megfigyelését segíti.

Mezei János, a vadaspark marketingvezetője elmondta, hogy a két állat, Hubert és Szilveszter olyan eszközök kifejlesztéséhez járulnak hozzá, amelyek segítségével természetes élőhelyükön tudnak majd szőrt gyűjteni az állatoktól a kutatók.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az MTA Ökológiai Kutatóközpontja és a Szent István Egyetem (SZIE) Vadvilág Megőrzési Intézete részvételével tavaly létrejött és négy évre szóló konzorcium célja, hogy megalapozza a Natura 2000 területek fenntartható természetvédelmét Magyarországon. A program keretében tesztelik és fejlesztik a ragadozó emlős fajok monitorozási módszerét.

Az állatpark szerepéről szólva Mezei János hozzáfűzte: a svájci-magyar együttműködési program társfinanszírozásával megvalósuló projektben a társaság a SZIE intézetéhez kapcsolódva vesz részt, és ennek elemeként a kutatók különböző szőrgyűjtő eszközöket helyeztek el a kifutókban. A kísérleti szőrcsapdákat folyamatosan ellenőrzik, és a legjobbnak bizonyuló típust helyezik majd ki az állatok természetes élőhelyére. “Az eszközök teljesen ártalmatlanok, semmilyen veszélyt nem jelentenek az állatok számára” – hangsúlyozta a vadaspark munkatársa.

A marketingvezető az együttműködés folytatásaként említette, hogy hamarosan más állatok is “bekapcsolódnak” a tudományos munkába, többek között Móric és Vackor, a két barnamedve, valamint Büdi és Muci, a parkban élő nyest és sakál.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?