Elkezdődött a FeHoVa – Ólomsörét, hangtompító, kormorán és biodiverzitás a megnyitó beszédekben

Vadász karikatúrák, trófeaszemle, terepjárók, valamint számos megszokott program és kiállító mellett több újdonság is várja a Kárpát-medence vadászatit a FeHova – Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállításon és Vásáron. Február 9-étől egészen vasárnapig az Erdő-Mező is jelen van az eseményen 12 ország mintegy 200 kiállítója között.

Elkezdődött a FeHoVa – Ólomsörét, hangtompító, kormorán és biodiverzitás a megnyitó beszédekben

Múlt és jövő

Ez a kiállítás találkozási pont, amikor a vadászok és a horgászok megbeszélhetik, hogy mi történt tavaly, és felkészülhetnek arra, ami idén előttük áll – fogalmazott megnyitójában Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, 2023-ban megtelt a kiállítói tér. 12 ország több mint 200 kiállítója várja a látogatókat négy napon keresztül.

Éjjellátó és lakcímkártya

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a FeHoVa megnyitóján arról beszélt, hogy a fegyvertörvény kapcsán változás, hogy a hivatásos vadászok az ASP-vel szembeni védekezésként megkapták a lehetőséget az éjjellátó és a hangtompító használatára. A miniszerelnök-helyettes ugyanakkor aláhúzta: ez nem azt jelenti, hogy vadászati szempontból lehet használni azokat, mindössze állategészségügyi okokból, korlátozottan alkalmazhatók.

Újabb változás, hogy a jövőben magyar lakcímkártyával is lehet fegyvertartási engedélyt szerezni, és ezzel a határon túli magyarok számára tovább erősödik a nemzeti összetartozás. Míg korábban állandó magyarországi lakcím is kellett ehhez, Semjén Zsolt teljesen jó megoldásnak tartja akár azt is, hogy a magyar lakcímkártyával rendelkező vadász a fegyverét egy fegyvertartási engedéllyel rendelkező barátjánál tarthassa – természetesen a szabályokat betartva.

Kormorán és ólomsörét

Beszélt arról is, hogy horgász, és természetvédő oldalról jogos igény a kormoránok gyérítése, amiben a hivatásos vadászok természetesen segítenek is. Fontos ugyanakkor, hogy se a kormorán, se a hód ne legyen vadászható faj, mert elszaporodásukban a vadgazdálkodóknak nem volt szerepük, így az anyagi felelősséget sem szeretnék vállalni az ezen fajok által okozott károkért. Minden segítséget megadunk a kollégáknak, de a kormorán és a hód nem lesz vadászható faj – húzta alá.

Fontos téma volt még az ólomsörét betiltásának kérdése. Ahogy fogalmazott, az észszerűség alapján lépnek fel az EU-ban is, amihez nagy szükség van Németh Balázs szakmai munkájára. Kifejtette: megvizsgálták a lőtereket, ahol nagy mennyiségű ólom kerül ki a területekre, és a talajvízben az nem jelent meg, hiszen az ólom minimális reakcióba lép a környezettel. Ezért Semjén a betiltást túlzásnak tartja. Az acélsörét szerinte akár rosszabb is lehet, így azt is megvizsgálják, hogy az mennyire lép majd reakcióba a környezettel. A vizes élőhelyek védelmével egyébként teljesen egyet ért, és ebben Magyarország az élen is jár.

Kifejtette, hogy véleményük szerint ballisztikai szempontból az acélsörét nem pótolhatja az ólomsörétet, a sebzések miatt ez vadászetikai kérdéseket is felvet. Emellett fontos téma a megpattanó sörét kérdése, hiszen úgy gondolják, hogy ólomsörét esetében kisebb a veszélye a megpattanásnak mint az acélsörétnél. Ez pedig a hajtók biztonságának szempontjából fontos.

Emellett nem megkerülhető, tény, hogy vizsgálataik szerint a magyar vadásztársadalom sörétes fegyverének 84 százaléka nem alkalmas arra, hogy azokat acélsöréttel használják. Semjén úgy fogalmazott, hogy nem lehet szó arról, hogy ennyi vadász ne tudja használni a már meglévő fegyvereit, amelyek között generációk óta családok tulajdonában álló puskák is vannak. Zárásként kifejtette: szakmai alapon együttműködnek az Európai Unóval, és ész érveket sorakoztatnak fel.

Biodiverzitás és vadállomány

„Számomra a természet Istenteremtette világ, ami rá van bízva az emberre.”

Nagy István agrárminiszter ezzel az idézettel kezdte beszédét, ami Korzenszky Richárd bencés rendi szerzetestől kölcsönzött. Hozzátette, számára a felelősség és gondoskodás kiemelten fontos, ahogy az is, hogy megőrizzük a földünk biodiverzitását. „Nem csak a feladatra kell koncentrálni, hanem arra is, hogy példát tudjunk mutatni” - üzente az ágazatban dolgozóknak. Kiemelte: a biológiai sokféleség az emberi léthez elengedhetetlen ökoszisztéma-szolgáltatokat nyújt.

Az agrárminiszter beszélt a nehzéségekről is, például a vadhús-piac visszaesése, az ASP, a tavalyi aszály vagy a vadkárok kérdése. Ugyanakkor hozzátette: „büszkék vagyunk vadállományunkra, ami természeti kincs. Az egészséges, jó genetikai állománnyal rendelkező vadállomány fenntartásában pedig a vadgazdálkodós elengedhetetlen” Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy biztosítanunk kell, hogy az ifjú vadászok ugyanolyan becsületes vadászokká váljanak mint a nagy elődök.

Az Erdő-mező az A pavilon 202G standján, a színpaddal szemben várja a látogatókat egészen vasárnapig!

A FeHoVa részletes programja ITT érhető el!