Esőben is Mecsekerdő győzelem a dél-dunántúli fakitermelő versenyen (+KÉPEK)

Sokáig az is kérdés volt Ropolypusztán, hogy meg lehet-e egyáltalán tartani a 2022-es STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság harmadik regionális fordulóját, hiszen a dél-dunántúli versenyzőket rég várt eső fogadta a zselici tisztáson. Hiába volt bosszantó az időzítés, senki sem panaszkodott, hogy enyhült a szántókat és erdőket egyaránt sújtó aszály, végül pedig némi csúszással ugyan, de felzúghattak a motorfűrészek is, és indulhatott a térségi küzdelem, amit a Mecsekerdő Zrt. - Ritrovi Kft. gárdája nyert meg.
Esőben is Mecsekerdő győzelem a dél-dunántúli fakitermelő versenyen (+KÉPEK)
Teljes képgaléria a ropolyi fordulóról >>> VIDEÓ A CIKK VÉGÉN! Augusztus 13-án, szombaton, 8 csapat - köztük a Császáron már döntőbe került, így Somogyba csak gyakorolni érkező Lumberjack gárdája -  gyűlt össze a SEFAG Zrt. területén, ahol nagy hagyományokkal rendelkeznek a fakitermelő versenyek. Hiába az eső miatti bizonytalanság, az már az első pillanattól látszott, hogy az egyik legjobban megszervezett forduló várta a versenyzőket, akik a sátrak alá vagy a kocsikba húzódva is biztosak lehettek abban, hogy bejutottak a szeptember 10-i országos döntőbe. Arra ugyanis minden fordulóban 8 gárdának van lehetősége. A tét tehát ezúttal az volt, hogy bebizonyítsák: lesz esélyük az őszi nagy versenyen, és a Dél-Dunántúlon a legjobban között vannak. stihl_fakitermelo_verseny_ropolypuszta_erdo_mezo_gribek_timea_00015

Szereléssel kezdték

Egyórás csúszás után még heves esőben kezdődött meg a dél-dunántúli regionális verseny - méghozzá a nagyobb sátor alatt a szerelés versenyszámmal. A két fordulót a szervezők ezúttal 2-2 körben egymás után bonyolítottál le, amit követően csillapodott is az eső, tehát megkezdődhetett a felkészülés a kombinált versenyszámra. A lánccserélést követően az első helyen még osztoznia kellett a Zalaerdő Zrt. és a Barcsi Tűzoltók csapatának, hiszen mindkét csapat versenyzője 19 másodperc alatt fordította meg a vezetőlemezt. Mögöttük nem sokkal maradt le a világbajnok Rittlinger Róbert a maga 20 másodpercével. stihl_fakitermelo_verseny_ropolypuszta_erdo_mezo_gribek_timea_00004 Izgalmasnak ígérkezett tehát a kombinált versenyszám a döntéssel, lánckímélő darabolással, gallyazással, hossztolással, hasítással és sarangolással, ahol a második fordulóban már újra erősödni kezdő eső várta a versenyzőket. Ilyen nedves körülmények között a szokásosnál is precízebben kellett dolgozni, hiszen nagyobb volt a hibázási lehetőség, így balesetveszély is, de a csapatok profizmusát bizonyítja, hogy zsinórban sokadik alkalommal volt sérülésmentes egy regionális forduló. stihl_fakitermelo_verseny_ropolypuszta_erdo_mezo_gribek_timea_00013 A kiváló szervezésnek köszönhetően - például, hogy négy pályára két rönkszállító állt rendelkezésre a versenyhelyszín megtisztításához, és újbóli berendezéshez - végül profin lezajlott a dél-dunántúli verseny, és ebéd előtt még egy STIHL Timbersports bemutató is belefért Juhász Istvánnal, Rittlinger Róberttel, Bakó Andrással és Andráska Zoltánnal.

Mecsekerdő diadal

Bár a kombinált versenyszám előtt a Mecsekerdő Zrt. -Ritrovi Kft. gárdája csak a második legjobb eredményt tudhatta magáénak, a négyesnek sikerült behozni a csekély lemaradását, és végül Rittlinger Róbert, Juhász István, Bakó László és Bakó András állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. stihl_fakitermelo_verseny_ropolypuszta_erdo_mezo_gribek_timea_00006 "Az első körünk az időt leszámítva szinte tökéletesen sikerült, minimális hibapontunk volt, a második viszont egy kicsit gyászosabban sikerült. Ha fordítva lett volna, akkor izgulhattunk volna az ismétlésnél, hogy mi lesz a végeredmény. Összességében viszont jól összejött minden, szerencsésnek érezhetjük magunkat, jók voltak a fák, jól hasadtak, befűrészelni is talán csak egyet kellett. A szereléssel is elégedett vagyok, hiszen ilyenkor új fűrészen szoktam gyakorolni, ami most nem adatott meg, így a régi emlékeimből próbáltam építkezni. Azok pedig szerencsére még megvannak. Lehetett volna persze jobb is az időm, de elégedett vagyok. Nagyon örülünk az esőnek, hogy végre van csapadék, úgyhogy kibírtuk, főleg, hogy szerencsénk volt, és a kombinált versenyszámnál nagyrészt abbamaradt. Az országos döntőn szeretnénk folytatni a hagyományt, hogy ott legyünk a dobogón" - mondta el a verseny végén az Erdő-Mező kérdésére Rittlinger Róbert csapatvezető. stihl_fakitermelo_verseny_ropolypuszta_erdo_mezo_gribek_timea_00018 A dobogó második fokára szintén egy állami erdős csapat állhatott fel, méghozzá a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészetének négyese: Tersztenyák Árpád, Tersztenyák Balázs, Sánta Lajos és Bicsák József. "Arra nem készültünk, hogy esős időben fogunk versenyezni, és csúszni fog a pálya, illetve a fa is. Jobban oda kellett figyelnünk, ami megnehezítette a dolgunkat. A szerelésem jól sikerült 19 másodperccel. A döntőre is megpróbálunk minél jobban felkészülni, szeretnénk az első 10-15-ben benne lenni. A Zalaerdő Zrt. megadja a lehetőséget az edzésre, mi pedig szorgalmasan gyakorlunk" - fogalmazott Tersztenyák Árpád az Erdő-Mező kamerája előtt. stihl_fakitermelo_verseny_ropolypuszta_erdo_mezo_gribek_timea_00014 A viszontagságokkal teli, nehéz versenyen a harmadik helyet a barcsi tűzoltók csapata szerezte meg Káló Norbert, Kincses Tibor, Vidák Balázs és Horváth Imre összeállításban.

Mögöttük a gyakorlásképpen csak versenyen kívül induló Lumberjack gárda végzett a negyedik helyen, míg ötödik az "Amindenfáját" lett. A hatodik helyre volt elég a kaposvári hivatásos tűzoltók teljesítménye, míg a hetediken a Szántódi Fakopáncsok végeztek. Bár utolsóként zártak, és van még mit tanulniuk, de helytálltak a Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola szőcsénypusztai fiataljai is. Tapasztalatszerzésre lesz lehetőségük Bábolnán is.

A következő, egyben utolsó regionális forduló augusztus 27-én lesz Bükkzsércen, a döntő pedig szeptember 10-én Bábolnán. Részletes eredmények: 1. Mecsekerdő Zrt. - Ritrovi Kft. - 303 2. Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészete - 371 3. Barcsi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság - 401 4. Lumberjack - 437 (Császári továbbjutás miatt versenyen kívül) 5. Amindenfáját - 458 6. Kaposvári Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság - 550 7. Szántódi Fakopáncsok - 585 8. Széchenyi Zsigmond Szakképző Iskola - 1180 stihl_fakitermelo_verseny_ropolypuszta_erdo_mezo_gribek_timea_00038   Gribek Dániel Fotók: Gribek Tímea (Erdő-Mező Online)