2025. október 29. szerda,
Nárcisz napja
Nárcisz napja
Hattyúk egy Győr melletti repcetáblán. A biodiverzitásnak káros és hasznos oldala is van, ökoszisztéma-szolgáltatás nélkül azonban nincsen jövő (Fotó: Gribek Dániel)[/caption]
Szétnézve a vidéken, mezőgazdasági táblák uralják a magyar tájat. Az ember keze nyomát viseli a környezetünk. A szántók, gyümölcsösök, gyepek, fasorok azonban a biodiverzitásnak is otthont adnak: madarak, méhek, virágok és sokezer más faj fordul elő bennük. Ember és természet egy rendszerben létezik, ennek minden előnyével és hátrányával. Hátrány lehet, ha például túlságosan elszaporodik egy-egy faj, ezzel könnyen kártevővé válhat. Sok kártevő van, ám hatalmas iparágak települtek a kártevők elleni védekezésre, például a vegyszeres küzdelemre. Nap mint nap szembesülünk a témával kint a földeken, vagy a hírekből, a peszticidek reklámjaiból stb. A problémák tehát belénk égtek már.
Ennél sokkal kevésbé nyilvánvaló mindaz a sok haszon és „szolgáltatás”, amelyeket a biodiverzitástól, az élővilág rendszereitől, az ökoszisztémáktól kapunk – ezek az úgy nevezett ökoszisztéma-szolgáltatások. Pedig óriásiak ezek a szolgáltatások, és mindezek a biodiverzitásban gyökereznek. Nézzünk szét a vidéken most úgy, hogy számba vesszük mindazt a sok szolgáltatást és hasznot, amelyet a biodiverzitás nyújt nekünk. Élelmiszer, hiszen a termesztett növények és haszonállatok ősei vadon élő fajok voltak. A növényi biomassza elégethető, energiát ad. A növényzet és a mikrobiális élővilág megtisztítja a vizeket, a levegőt. Stabilizálják a csatornapartot. Megakadályozzák a széleróziót („szélvédő fasorok”). Beporzó méheknek, zengőlegyeknek és lepkéknek biztosítanak élőhelyet. Csakúgy, mint ragadozó bogaraknak, pókoknak, amelyek a kártevőket megeszik. Minél jobban elszaporodik egy kártevő faj, annál jobban vonzza a belőle táplálkozókat, így a rendszer egy kontrolláló, szabályozó funkciót lát el. A talajba is „bele kell látni”, az ott folyó lebontó folyamatok biztosítják a jó talajminőséget, és a talajban élő fajok végzik ezt a munkát: mikrobáktól a földi gilisztákig. A sok növény között pedig számos gyógynövény is megtalálható. És végül vegyük észre a vidéki tájban magának a tájnak az értékét: kulturális örökségünk, például a puszta, azaz a féltermészetes gyepek és legelők világa „szolgáltatja” a kikapcsolódási, kirándulási lehetőséget, a feltöltekezést a természetben, az ökoturizmust. A sor folytatható jó hosszan, hiszen nagyon kevés dolog kerül a szemünk elé, amelyik valahogyan ne kapcsolódna az élővilághoz, vagy az ökoszisztéma-szolgáltatásokhoz.
Egyetlen fa ökoszisztéma-szolgáltatásai, amelyek nem nagy részét észre sem vesszük[/caption]
Hogyan lehet a biodiverzitást és a magas hozamot is fenntartani? Nyilván nem lehet cél visszatérni a faekéhez és a lóval történő szántáshoz, hogy elburjánozzon a biológiai sokféleség. De a csak a termelésre koncentráló nagyipari, vegyszeres gazdálkodás a vidéki életet, tájat és élővilágot tönkreteszi, ami rövid időn belül az ökoszisztémák összeomlásához vezethet. A járványok (a koronavírus mellett a sertéspestis és a madárinfluenza is említésre érdemes) már demonstrálták az ember–természet kapcsolat veszélyeit. Tapasztalhatjuk, hogy mi lesz, ha nem fogadjuk el, hogy egy komplex rendszer részesei vagyunk.
Gazdálkodói-kutatói együttműködés, ahol a repülő rovarokat fogó tálcsapda ürítése látható, valamint a gazdálkodó Állampusztai Kft. gondos figyelme a mintavételi eszköz kikerülésére (Fotó: a szerző felvétele)[/caption]
Meg kell jegyezni, hogy nem könnyű ilyen példákat találni a szakirodalomban. Sajnos, kevés az idevágó vizsgálat, bár számos futó kutatás célozza meg a kérdéskört. Magyarországra sem találni ilyen eredményeket még. Ez várhatóan változni fog, hiszen az EU prioritása egyértelműen az agroökológia, amely lényegében a fentieket jelenti, azaz hagyjuk, hogy a természet elvégezze a mi dolgainkat, hagyjuk, hogy az élővilág végezze el pl. a talaj minőségének javítását, a kártevők elleni védekezést, ne pedig nagyüzemi, vegyipari eljárásokkal működjünk. Ez jelentős változást igényel, és benne van az az alapvető felismerés is, hogy a mezőgazdaságnak sokkal többrétű a felelőssége, mint termelni. Az élelmiszer-ellátás mellett a magyar vidék hosszútávú megőrzése is feladata kell legyen, például az alföldi puszták megóvása a jellemző fajaival, a pacsirtákkal, fecskékkel és gólyákkal. A közpénzből áradó támogatásoknak erre a multifunkcionális szerepre kellene irányulniuk, kompenzálva a profit szempontjából kevésbé hatékony működésből eredő kisebb bevételt. Ez az, amire az EU Zöld Megállapodása a főhangsúlyt helyezi, és amire a támogatások át lesznek irányítva. Megjelent ugyanis már a Biodiverzitás Stratégia (az ökoszisztémák és biológiai sokféleség megóvása és helyreállítása alcímmel) és a „Termelőtől a fogyasztóig” Agrár Stratégia. Ezekben az eddigiekhez képes jóval ambiciózusabb célok lettek kitűzve a biodiverzitás, vagy visszautalva, a természeti tőke helyreállítása tekintetében.
Néhány példa a célokból: az EU 30 százaléka legyen védett terület, ennek harmada pedig szigorúan védett; erős célok vannak a degradált és lerombolt természetes ökoszisztémák helyreállítására, például 25.000 km folyószakaszt, vagy éppen az agrár területek 10 százalékát kell eredeti állapotba, illetve magas természeti értékű területté alakítani. Az agrárterületek 25 százalékán kell biogazdálkodást folytatni, a növényvédő szerek használatát felére kell csökkenteni stb. E célok elérésére sok milliárd EU-s és nemzeti forrás fog rendelkezésre állni. Úgy kell erre tekinteni, mint egy remek lehetőségre, ahol a „környezetromboló mezőgazdaság” kép helyére a „biodiverzitás megmentője” kép kerülhet.
A mezőgazdálkodás ki kell lépjen a szűk élelmiszertermelő ipari és üzleti szemléletű ketrecéből, hogy egy, az ország élelmezésbiztonságát, természeti vagyonának megőrzését, és a hosszútávú érdekeit figyelembe vevő főszereplő legyen.
Dr. Báldi András
Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport, Ökológiai Kutatóközpont, Budapest
(Agrofórum ZÖLDÍTŐ)