Ausztrália mindent vitt - Bred De Losa az egyéni világbajnok

Rendkívül fordulatos, izgalmas versenyt hozott október 29-én este a STIHL Timbersports egyéni Világbajnokság Svédországban. A sportfavágás legnagyobb legendája, az új-zélandi Jason WynYard, az amerikai sztár, Matthey Cogar, és az előző nap megrendezett csapat VB-t is megnyerő Brad De Losa hatalmas csatát vívott hat versenyszámban. Végül egy szenzációs Hot Saw-val a 45 éves ausztrál diadalmaskodott 3000 néző előtt a Partille Arénában.

Ausztrália mindent vitt - Bred De Losa az egyéni világbajnok

Egyéni csúcsok dőltek

Az este folyamán a különböző versenyszámokban több egyéni és nemzeti csúcs is megdőlt, ami jelentősen fokozta az izgalmakat. A dráma azonban a végére maradt, hiszen az Egyesült Államokat képviselő Matt Cogarnak először volt esélye Világbajnokságot nyerni, amihez két legnagyobb ellenfelének rontott Springboardja után elég lett volna a harmadik legjobb időt vágnia Hot Saw-ban. Ez végül egy apró hiba miatt nem sikerült, és mindössze egyetlen ponttal csúszott le az első helyről, amit így viszont a második legjobb Hot Saw-t vágó Bred De Losa szerzett meg.

Pedig Matt Cogar már az első versenyszámban magához ragadta a vezetést 18,44-es idővel. Mögötte az ausztrál, majd a VB-n harmadik helyen végző Marcel Dupuis vágta át leggyorsabban a fekvő rönköt.

A Stock Saw-ban aztán a német Danny Martin is letette névjegyét a Partille Arénában, előre sejtetve, hogy a motorfűrészes számokban szombaton verhetetlen lesz. A versenyző ugyanis Hot Saw-ban is elképesztő technikával és gyorsasággal vágta a korongokat. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a Stock Saw után a mezőny jelentősen megkavarodott. Arkadiusz Drozek egyéni csúccsal lett második a versenyszámban, Jason Wynyard és Brad De Losa nemzeti csúcsokat beállítva a harmadik és negyedik. Matthew Cogar viszont csak a 9. legjobb időt könyvelhette el a 12 fős mezőnyben.

Az első forduló utolsó versenyszámában, a Standing Block Chopban, Cogar újra 12 pontot szerzett, aminek köszönhetően a második körbe a harmadik helyen jutott tovább. Ekkor a listát Brad De Losa vezette, míg a második Jason Wynyard volt. Negyedik helyen a lengyel Arkadiusz Drozek fordult. A 12 versenyzőből a német Danny Martin, az osztrák Armin Kugler, a kanadai Martin Dupuis és a cseh Martin Rousal jutott tovább, hogy legalább két versenyszámban még bizonyíthassanak.

Rontottak a legendák

A kézi fűrésszel Martin Dupuis vágta leggyorsabban a korongot, ráadásul a kanadai új világcsúcsot állított be 11.42-es idejével. Jason Wynyard második és Brad De Losa harmadik helyet érő Single Buck-ja ezúttal is nemzeti rekordot ért, ami jól mutatja, hogy a két tapasztalt versenyző elképesztő erőket mozgósított Svédországban. Mindeközben Matt Cogar csak a hatodik helyen zárta a korongvágást. Mivel itt már duplázott pontokért ment a harc, úgy tűnt, hogy az amerikai versenyző eltávolodott a világbajnoki címtől. De csak a Springboardig.

Ott ugyanis mind De Losa, mind Wynyrad nagyot rontott, 1:18.17-es és 1:19.80-as idejükkel a legkevesebb, 2, illetve 4 pontot szerezték meg, míg Cogar 48.94-es vágásával 16 pontot gyűjtött, amivel át is vette a vezetést, hiszen neve mellett már 50 pont szerepelt. Ekkor a második helyen Martin Dupuis, a harmadikon De Losa, a negyediken pedig Wynyard állt, ám ezt a sorrendet csak az időeredményük befolyásolta, hiszen pontszámuk egyaránt 45 volt.

Drámai végjáték

Az utolsó versenyszámban már csak hat sportfavágó állhatott a fa mellé, hogy több tíz lóerős épített motorfűrészeikkel három korongot vágjanak alig néhány másodperc alatt. Ahogy a verseny folyt, lassan kirajzolódott, hogy az utolsóként színpadra lépő Matt Cogarnak egyetlen feladata van: legalább a harmadik leggyorsabbnak lenni. Ahogy azonban ez a STIHL Timbersports szériában már sokszor megtörtén, jött a dráma, és egy picike rontással az amerikai csak a negyedik legjobb időt tudta produkálni. Danny Martin mindenkit leiskolázott, és Brad De Losa nemzeti csúccsal a háromszoros pontot érő számban így a második lett.

Az elképesztően izgalmas és fordulatos Világbajnokság tehát az előző napon már csapatvilágbajnokságot nyerő, 45 éves Brad De Losa győzelmével zárult.

Holdon túli élmény

„Különleges, hogy másodszor is elnyerhettem a világbajnoki címet, úgy érzem, szárnyalok, mintha a Holdon is túljutottam volna. Mindig nagyszerű a legjobb sportfavágókkal együtt versenyezni, és most az eredményemre is büszke lehetek” – fogalmazott az újdonsült, kétszeres világbajnok, aki 2013 után állhatott ismét a „világ tetején”.

Matt Cogar érthető módon kissé csalódottan értékelt a verseny után: „Egy nagyon izgalmas este van mögöttünk. Mindannyiunknál voltak hullámvölgyek, mindannyian az utolsó erőnkig harcoltunk, a befejezés pedig drámaira sikerült.”

A harmadik helyen a Single Buck új világcsúcsát is beállító Marcel Dupuis végzett. „Nagyszerű élmény volt, mindannyian keményen küzdöttünk, és örülök, hogy végül dobogóra állhattam.”

Jövőre irány Stuttgart!

A STIHL Timbersports széria 2023-ban visszatér az ikonikus Porsche Arénába. November 3-án és 4-én ugyanis Stuttgartban rendezik meg a csapat- és egyéni Világbajnokságot, ahol minden bizonnyal a magyar csapatnak is szurkolhatunk. Sőt, arra is van esély, hogy akár egyéni versenyzőt indíthassunk a 20 éves Strúbel Bence személyében. Ehhez azonban kiváló teljesítményre lesz szüksége a jövő évi magyar bajnokságon. Mindenesetre álomszerű lenne két estén is hazai sportfavágónak szorítani…