Erdőtűz oltása közben meghalt egy erdész a spanyolországi La Palma szigetén

erdotuz1Erdőtűz oltása közben életét vesztette egy erdész a spanyolországi Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén csütörtökön – közölték a helyi hatóságok.

    A sziget délkeleti részén, a Jedey hegyen száz hektáron lángol az erdő. A tűz ugyan nem veszélyeztet közvetlenül lakott területet, de a füst terjedése miatt elővigyázatosságból 700 embert kitelepítettek El Paso és Fuencaliente településekről.
    A tűz keletkezéséért egy 27 éves német férfit tartanak felelősnek, akit már őrizetbe is vettek. A spanyol sajtóban megjelent információk szerint a gyanúsított véletlenül okozta a tüzet.
    A lángok megfékezésén nagy erőkkel dolgoznak tűzoltók, katonák és erdészek, munkájukat nehezíti, hogy nehezen megközelíthető, meredek hegyoldalon kell dolgozniuk. Az oltást a levegőből több helikopter és hidroplán is segíti.
    Spanyolországban a forró augusztus kiemelten tűzveszélyes időszak, a hatóságok a 36, helyenként 40 fokos hőség miatt kiemelten felhívják a figyelmet arra, hogy tűzgyújtási tilalom van érvényben, továbbá egy eldobott égő cigarettacsikk is pillanatok alatt lángra lobbanthatja a száraz növényzetet.
    A spanyol agrártárca adatai szerint tavaly összesen mintegy 103 ezer hektárnyi terület égett le, és 15 nagyobb erdőtűzzel kellett megküzdeni.
    Tíz év viszonylatában a legjobb év 2014 volt, akkor 46 ezer hektáron csaptak fel a lángok Spanyolországban, a legrosszabb pedig 2012, amikor is 217 ezer hektáron pusztult el a növényzet.

 

(MTI)
erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?