Az orvvadászat miatt kihalhat két madagaszkári teknősfaj

teknős1Egy természetvédelmi szervezet szerint két kritikusan veszélyeztetett szárazfölditeknős-faj sorsa egyre rosszabbra fordul Madagaszkáron.

Az elharapózott illegális vadászat miatt a sugarasteknős és a csőrösmellű teknős a kihalás szélére került – állítja a Wildlife Conservation Society (WCS). Csak 2013 első negyedévében több mint ezer állatot koboztak el csempészektől. Összesen 54 csőrösmellű teknőst foglaltak le Thaiföldön, és a közlemény szerint mára a legelterjedtebb teknősfaj lett Bangkok hírhedt élőállat-piacán.

teknős1

Csőrösmellű teknős (Fotó: AFP)

 

A csőrösmellű teknős valamikor nagy számban volt jelen Madagaszkár északi részén, azonban 2008-ra a Nemzetközi Természetvédelmi Unió becslései szerint mindösszesen 400 egyed maradt természetes élőhelyén. Eme hüllő testhossza elérheti a 47 centimétert, míg testsúlya a 19 kilogrammot.

A sugarasteknős az ország déli részén él. Sötétbarna vagy fekete kúpos teknőjét világossárga vagy narancsszínű, csillagszerű minta díszíti. A teknős elérheti a 40 centiméteres testhosszt és a becslések szerint akár 100 évig is elél.

teknős2

Sugarasteknős (Fotó: AFP)

 

James Deutsch, a WCS Afrika Programjának vezetője szerint eme teknősök Madagaszkár legikonikusabb fajai közé tartoznak. „Kiaknázásuk jelenlegi szintje fenntarthatatlan, és ha nem intézkedünk azonnal a vadon élő populációk védelmében, hamar eltűnhetnek.”

Egyedülálló szépségük miatt számos egyedet az illegális kisállat-kereskedelem szippant fel. A szervezet szerint az illegális orvvadászat és csempészet mértéke tízszeresére nőtt a madagaszkári politikai krízis 2009-es kirobbanása óta. A múltban tabunak számított a teknősök bántalmazása, a tradíció azonban az aszály évei alatt és a növekedő arányú szegénység eredményeképpen eltűnőben van.

 

(hirado.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?