Faültető robot jártja a dubaji sivatagot, hogy oázist hozzon létre

robot_sivatag_2Éjszakánként egy robot halad magányosan a Dubaj melletti sivatagos terület homokjában, és magokat ültet a talaj nevesebb részeire, ahol van esélye kicsírázni a növényeknek. A gép érzékelői folyamatosan monitorozzák a környezetet, és a begyűjtött adatokat elküldi a tervezőjének, akinek egyébként nincs sok dolga az irányítást illetően, mivel a robot önállóan dönt a megfelelő útvonal kijelöléséről.

Az A’seedbotot Mazyar Etehadi, a Dubaji Design és Innovációs Intézet hallgatója tervezte azzal a céllal, hogy kizöldítse a városkörnyéki sivatagos tájat, oázissá alakítva a kietlen környezetet. A gép egyelőre még tesztfázisban van, vagyis csak néhány próbautat tett a homokban, de a jövőben a sivatagot járó robot társaival együtt megvalósíthatja Etehadi elképzelését egy sivatagi kertészet kialakításáról, amely teljes egészében a gépek tevékenységére lenne bízva, mivel az ültetés mellett a csírák állapotának ellenőrzését is a robotok végeznék.

robot_sivatag_1

Az A’seedbot furcsa formájú testének kialakítását nem az esztétikai szempontok, hanem a funkcionalitás határozta meg: legelöl két ultrahangos szenzor helyezkedik el, amelyek a tájékozódásban segítik a gépet, középen az evező mozdulatokra képes lábak hajtják a szerkezetet a homokban, a hátsó rész pedig érintkezik a talajjal, hogy az innen kipotyogtatott magok egyből a helyükre kerülhessenek. Az energiát a napelemek biztosítják, amelyek napközben töltik az akkumulátort, hogy később a robot zavartalanul végezhesse a munkáját.

robot_sivatag_2

A sivatagos terület lehet, hogy nem a legalkalmasabb környezet a növénytermesztéshez, de Etehadi elmondása szerint az Egyesült Arab Emírségek mindig is kereste a lehetőséget arra, hogy új és innovatív ötletekkel gazdagítsa a mezőgazdasági termeléshez használt módszerek listáját, amivel megoldhatóvá válik a termelés ebben a száraz régióban is. A probléma Etehadi szerint az, hogy egyelőre még gyakran támaszkodnak emberi munkaerőre az ültetés során, ez pedig lassú és fáradságos megoldás, ezt hivatott felgyorsítani, illetve kiváltani az A’seedbot.

robot_sivatag_3

robot_sivatag_4

(raketa.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?