Törvény fogja védeni az évszázados erdőket Romániában

erdely_erdoirtasTörvény fogja védelmezni Románia évszázados erdőit – ígérte pénteken Costel Alexe környezetvédelmi miniszter egy Iaşi megyei erdőben tett látogatása alkalmából.

Costel Alexe azt mondta: döntése értelmében Románia öreg erdőit, amelyeket jelenleg kitermelnek, ‘évszázados erdő’ címmel fognak illetni, és a törvény oltalma alá kerülnek. Az ilyen erdőkben nem eszközölnek több erdészeti beavatkozást. Alexe hozzátette: minden állami intézményt, amelynek erre a célra alkalmas erdő van a tulajdonában, arra biztatnak, hogy kérvényezze a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy a szóban forgó erdőt úgynevezett erdőparkká alakítsák.

Azt is elmondta: céljai között szerepel a szűz és kvázi szűz romániai erdőfelület megduplázása. Ugyanakkor felhívást intézett az egyetemekhez, kutatási központokhoz és civil szervezetekhez, hogy vegyenek részt ezen erdők felmérésében.

“Európa szűz és kvázi szűz erdeinek kétharmada jelenleg Romániában van. (…) Azt szeretném, hogy ne mi legyünk az utolsók, akik még látjuk a romániai évszázados erdőket. Ezeknek addig kell élniük és lábon állniuk, amíg a természet akarja” – mondta az Agerpres szerint a miniszter, hozzátéve, hogy azokat az erdőket, amelyek fái képesek 300-400-500 évig is élni, a jövendő nemzedékeknek is élvezniük kell.

erdo_erdely

Costel Alexe szerint jelenleg Romániában 38 000 hektáron terülnek el 140 -150 évesnél öregebb tölgy- és fenyőerdők. Ezeket jelenleg kitermelésre használják, de miután a törvény oltalma alá kerülnek, többé semmiféle erdészeti beavatkozást nem szabad majd elvégezni bennük.

“Országos szinten 8364 évszázados erdőt azonosítottunk, amelyeket jelenleg kitermelnek, és felszólítottuk a Romsilvát, hogy szeptember 15-éig mindezeket az erdőket vonják védelem alá konzerválás céljából” – jelentette ki a környezetvédelmi tárca vezetője, aki 100 000 hektárra szeretné növelni a védett erdők összterületét.

(kronika.ro)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?