Magánerdősök Füzéren – Ünnepi hangulat és jövőbetekintés a MEGOSZ országos találkozóján (+KÉPEK)

megosz_2017_5Szeptember 23-án, festői környezetben, ám kissé viharos, hűvös időben tartja országos találkozóját a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége. A MEGOSZ rendezvényen szó esett többek között az erdészeti törvény módosításáról, az erdészeti támogatások kifizetésének csúszásáról, de számos díjat és kitüntetést is átadtak a magánerdősök szakmai rendezvényén. A Rimler Pál Djíat 2017-ben Somogyvári Vilmos vehette át.

KÉPGALÉRIA A MEGOSZ ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJÁRÓL >>>

A rendezvényen elsőként Duska József, a MEGOSZ főtitkára köszöntötte a magánerdősöket – akkor még egy szabadtéri rendezvénysátorban. Horváth Jenő, Füzér erdész polgármesterének beszéde után a azonban a színházteremben folytatódott a rendezvény. A település első embere, aki csemetekertet is üzemeltet, a füzéri vár és a hozzá tartozó birtok erdészeti és vadgazdálkodási vonatkozásairól beszélt – amelyből nem meglepő módon akad bőven.

Duska József és Horváth Jenő

Duska József és Horváth Jenő

Semjén Zsolt üdvözlő levelét Dalvári Vince főosztályvezető olvasta fel, a miniszterelnök-helyettes ugyanis kormányzati elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az országos találkozón. A politikus a környezeti nevelés fontosságáról, Kaán Károly munkásságáról, az ipari faültetvények telepítésének támogatásáról, és természetesen a szakma legfontosabb kihívásáról, a klímaváltozásról is üzent. „Komoly munka vár az erdészekre, az erdőgazdálkodókra, amely csak összefogással vihető végbe” – fogalmazott levelében Semjén Zsolt, majd hozzátette: “Köszönöm Önöknek a magyar erdőkért eddig végzett áldozatos munkájukat!”

Dalvári Vince felolvasta Semjén Zsolt üdvözletét

Dalvári Vince felolvasta Semjén Zsolt üdvözletét

Közösen dolgoznak a gazdák és az erdőgazdálkodók

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke beszédében kiemelte, hogy évek óta nagyon jó a MAGOSZ és a MEGOSZ kapcsolata. „Az ember küzdelmek során ismeri meg igazán a másikat, és emiatt a két szervezet között az adott szó ma már többet jelent bármilyen írásos megállapodásnál. A gazdák és az erdőgazdálkodók egymásra vannak utalva, ezért együtt kell dolgoznunk. A gazdák eddig is támogatták az erdészeket, és az erdészek is a gazdákat a közös ügyekben” – fogalmazott a szakpolitikus, aki két erdőtörvény megalkotásának, módosításának is részese lehetett. Kiemelte, hogy a gazdától a földet nem kell félteni, ahogy az erdésztől sem az erdőt. Mindkét szakma képviselői az elkövetkezendő generációk jövőjéről gondoskodnak.

megosz_2017_22

Véleménye szerint az erdő haszonvétele nélkül nincsen erdőgazdálkodás, és csak ennek segítségével lehet a közjót szolgálni. Mint mondta, a szakemberek teljesen együtt gondolkodtak az erdőtörvény módosításával kapcsolatban, amit az is bizonyít, hogy bár nem volt rá szükség, végül kétharmaddal fogadták el tavasszal. A végrehajtási rendeletek elkészítésével azonban van még munka.

megosz_2017_4

Jakab István beszéde végén hangsúlyozta, hogy ősszel kamarai választások következnek, amely során 17 szakmai szervezet – többek között a MEGOSZ és az OEE – fogott össze. „Az elmúlt öt esztendő azt igazolta, hogy korrekt, töretlen, és a szakmai munkán alapul az együttműködésünk.” A MAGOSZ idén is szövetségre lépett az állami- és a magánerdők tulajdonosaival. „Kívánom, hogy tudjuk azt a munkát folytatni, amit eddig elvégeztünk” – mondta, majd kiemelte: “álljunk ki közösen a magyar erdők, erdészek és gazdák ügye mellett”.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy olyan választókerület elnöke, ahol csodálatos állami- és magánerdők vannak. „Számunkra az erdő nemcsak egy szép képeslap, hanem a mindennapi megélhetésünk. Zemplén és Abaúj fejlődésének egyik záloga az idegenforgalom, aminek szerves része az erdő. Ezért is fontos feladat számunkra a környezet védelme”.

megosz_2017_23

Mocz András: Sok még a feladat

Az érdekérvényesítés miatt a taglétszámot a duplájára vagy még magasabbra kell emelni – szögezte le köszöntőjében Mocz András, a MEGOSZ elnöke, aki kifejtette, hogy a magyar erdőgazdálkodás történetében a 2017-es év nagy jelentőséggel bír, hiszen módosították az erdőtörvényt, amelynek előkészítési folyamatában kart karöltve dolgoztak együtt a MEGOSZ, az OEE, a NAK és a Pro Silva Egyesület szakemberei. „Ebben a törvényben ésszerűen és hatékonyan jelennek meg a gazdasági szereplők érdekei a természeti értékek megóvása mellett” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a magánerdős szakma az elmúlt 20 évben mintegy 200 ezer hektár erdőt hozott létre, amely a természetvédelem egyik alapja.

megosz_2017_24

A jövőbeli feladatok között a MEGOSZ elnöke felvetette, hogy szükség lenne a minisztériumi főosztály megerősítésére is, ahol véleménye szerint 2-3 főnek kellene képviselnie a magánszektort, és ugyanennyi szakembernek az állami erdőket gondozókat.

Mocz András örömét fejezte ki, hogy 2017-ben megjelentek az erdészeti pályázatok, és külön kiemelte, hogy a Miniszterelnökség kész a folyamatos párbeszédre a módosítások, átcsoportosítások ügyében. Erre jó példaként hozta fel az erdősítés támogatását, amelynek feltételei nemrégiben változtak meg. „A kifizetések és az elbírálások kapcsán azonban hadd idézzem a Miniszterelnökség számára nagyapámat, aki azt mondta: ‘Ha adsz, akkor gyorsan adjál, mert aki gyorsan ad, az kétszer ad’. Ezt szeretném a figyelmükbe ajánlani, és éppen ezért még egyszer megismétlem: ‘Ha adsz, akkor gyorsan adjál, mert aki gyorsan ad, az kétszer ad'” – nyomatékosította a somogyi szakember, amelyet taps fogadott. További célként említette meg a nem működő magánerdők gazdálkodásba vonását, amelyhez a szakirányítási támogatási rendszer visszaállítására lenne szükség. Mivel 2018-ban ilyen célra nem lesz forrás, szeretné, ha 2019-re 1,5-2 milliárd forintot fordítanának rá. Mocz András ezek mellett a tűzifa áfájának 5%-ra történő csökkentését is fontos feladatként emelte ki.

megosz_2017_16

Kitüntetések, köszöntések

A MEGOSZ elnökének köszöntője után ünnepélyes pillanatok következtek, amely során átadták a Rimler Pál Díjat. A magánerdős kitüntetést 2017-ben Somogyvári Vilmos vehette át, aki évtizedek óta dolgozik a magyar erdőgazdálkodás és vadgazdálkodás sikeréért – jelenleg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában.

megosz_2017_26

A díj átadása után Luzsi József korábbi MEGOSZ elnököt is felhívták a színpadra, akinek tiszteletbeli elnöki címet adományoztak, ezzel ismerve el az elmúlt évtizedek alatt végzett érdekképviseleti munkáját.

megosz_2017_28

Az ünnepi pillanatoknak azonban még ezzel sem volt vége, hiszen az erdőtörvény módosításában végzett szakmai munkájuk miatt emlékplakettet nyújtottak át Jakab István alelnöknek, Győrffy Balázs NAK elnöknek, Zambó Péter OEE elnöknek, Támba Miklós korábbi MEGOSZ alelnöknek, valamint távollétében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, Bitay Mátron Örs államtitkárnak és Szalai Károly erdészeti referensnek.

megosz_2017_30

A rendezvény középkori, reneszánsz zenei és prózai műsorral folytatódott, majd délután szakmai előadások következnek, amelyekről az Erdő-Mező szintén beszámol majd.

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?