Így emlékeztek ’56-ra a soproni erdőmérnök hallgatók (+KÉPEK)

56_sopron_diszunnepseg_9A Nyugat-magyarországi Egyetem méltóképpen emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről a 60-ik évfordulón. A márciusban megalakult 56-os Jubileumi Emlékbizottság nagyszabású, többnapos programsorozattal tisztelgett a hősök tettei előtt.

A sopronmedia.hu képekkel gazdagon illusztrált tudósításából kiderül, hogy az emlékünnepségek 2016. október 21-én kezdődtek a GYIK Rendezvényházban, ahol könyvbemutatóval és filmvetítéssel várták az érdeklődőket. Bemutatták Dr. Sarkady Sándor “SOPRON ÉS AZ EGYETEMI KAROK VÉRTELEN FORRADALMA (1956)” és “A HATÁR KÉT OLDALÁN” című kötetét valamint AZ ELVÁNDOROLT ALMA MATER című filmet nézhették meg az emlékezők.

2016. október 22-én, 11 órakor az AMI (Deák tér) formatermében “HULLÓ FOGAK, VILLANÓ FÉNYEK” címmel nyílt kiállítás Bujdosó Alpár képverseiből, vizuális szövegeiből és performanszaiból.

56_sopron_diszunnepseg_1

2016. október 22-én, 16 órakor a GYIK RENDEZVÉNYHÁZ (volt SOTEX Kultúrház) adott otthont a díszünnepségnek, ahol köszöntőt mondott Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora és Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere.

A köszöntőkben felidézték a múltat, visszaemlékeztettek a soproni eseményekre. Elhangzott, hogy egy történelmi helyszín ad otthont a díszünnepségnek, hiszen 1956. október 22-én ebből az épületből indult a soproni forradalom, itt ülésezett a soproni egyetemisták diákparlamentje valamint itt alakult meg a MEFESZ és itt született meg a 17 pontjuk is. A beszédekben visszaemlékeztek az akkori eseményekre valamint megosztottak a jelenlévőkkel személyes élmenyeiket a forradalomról és az azt megelőző körülményekről, és az azt követő megtorlásokról.

56_sopron_diszunnepseg_2

Emlékező gondolatokat mondott Bujdosó Alpár, a MEFESZ elnöke, Nagy László, a MEFESZ Intézőbizottságának tagja, Németh Kálmán, a MEFESZ Intézőbizottságának tagja és Németh Bálint II. éves okl. erdőmérnök hallgató.

Ezt követően ünnepi műsort hallgathattak meg a meghívottak és az érdeklődők Révész József gordonkaművész és Kuzsner Péter zongoraművész előadásban. Ács Tamás színművész Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról művét adta elő, majd a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar előadásában Beethoven: Egmont nyitánya hangzott el, hatalmas sikert aratva.

56_sopron_diszunnepseg_3

A GYIK Rendezvényház falánál található emléktáblánál Dr. Sarkady Sándor, a NYME Központi Könyvtár és Levéltár főigazgatója mondta el emlékező beszédét. Ezt követően az emlékezés koszorúját helyezték el.

56_sopron_diszunnepseg_4

A program “AZ ÚJJÁALAKULT SOPRONI MŰSZAKI EGYETEM TÖRTÉNETE – 1956-59” című könyv bemutatójával folytatódott, majd Náhlik Nárcisz: “FORRADALOM VÉR NÉLKÜL – SOPRON 1956” című filmjének vetítésével zárult.

2016. október 23-án a NYME Botanikus kertjében, az ’56-os emlékműnél folytatódtak a megemlékezés programjai. Az ünnepi köszöntőket koszorúzás és néma főhajtás zárta, majd fáklyás felvonulással csatlakoztak a városi ünnepséghez a megjelentek.

56_sopron_diszunnepseg_5

56_sopron_diszunnepseg_6

56_sopron_diszunnepseg_7

56_sopron_diszunnepseg_8

További nagyszerű képek a megemlékezés-sorozatról a sopronmedia.hu oldalán >>>

(sopronmedia.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?