A mosonmagyaróvári erdőben avatják fel újra az ’56-os mártír erdészek kopjafáját

kaeg_56_3Az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzben két akkori erdőgazdasági dolgozó áldozta életét. Emlékükre kopjafát állítottak az akkori erdészet központjában a forradalom 50 éves évfordulóján. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. október 25-én ezt az emlékművel avatja fel újra a mosonmagyaróvári erdőben.

kaeg_56_2A kisbodaki Ferenczi Lajos főerdészként, az erdészet egykori, a Korona szállóbeli kirendeltségét vezette. Október 26. délelőttjén az erdészeti iroda ablakán bekopogó mezőgépgyári munkások azt kérték tőle, az erdészet is küldjön embereket a felvonulásra. Így többen, köztük Ferenczi Lajos is csatlakozott a tüntető tömeghez. A hatgyerekes főerdész gimnazista fia is a téren volt a sortűz idején, de ő szerencsésen, sérülés nélkül vészelte át a szörnyű perceket. A sortűz másik erdészeti dolgozó áldozata a felsőszölnöki Gyécsek István.

Új helyszínen

Az erdészeti központot nemrég eladták. Ezért most a 60. évfordulóra egy másik helyszínt keresett a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. A kopjafát és az emléktáblát áthelyezték a Mosonmagyaróvár 22 A erdőrészletbe, ahol azokat október 25-én 10 órától avatják fel újra.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. hivatalos Facebook oldalán is megemlékezett a hős erdészekről, és felhívták a figyelmet a keddig emlékmű-avatóra is:

kaeg_56_1

(kisalfold.hu nyomán Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?