Az ’56-os soproni egyetemisták tetteit idézték fel – A BBC is forgatott róluk

sarkady_sandorArchív felvételekkel gazdagon illusztrált előadással tisztelgett a soproni egyetemisták ’56-os tettei előtt dr. ifj. Sarkady Sándor történész az október 20-án kezdődött Soproni Nyugdíjasegyetemen.

“Az ötvenhatos forradalom idején 12 éves voltam, akkor még Kópházán éltünk. Későbbi sógorom akkor járt a soproni egyetem bányamérnöki karára, szokott is mesélni azokról a napokról. Ezért igen nagy kíváncsisággal vártam dr. ifj. Sarkady Sándor történész e témájú előadását” – mondta Tóth Istvánné soproni nyugalmazott gazdasági vezető, aki a kezdetektől jár a Kisalföld és a Nyugat-magyarországi Egyetem közös programjára, a Soproni Nyugdíjasegyetemre. Hozzátette: “hevülettel teli értekezése lenyűgöző volt, méltán kapott szűnni nem akaró tapsvihart”.

“A soproni egyetemisták ’56-ban az 1848-as és az 1921-es hősök büszke örököseinek tartották magukat. Szabad, független, semleges Magyarországért, és a szovjet csapatok távozásáért szálltak síkra, miként az ország többi hallgatói is” – hangoztatta dr. ifj. Sarkady Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltár- és Könyvtára főigazgatója. Az ország akkori politikai viszonyairól elmondta, a desztalinizáció akkor már hazánkban is éreztette hatását. Ez végül olyan méreteket öltött, hogy a soproni egyetemisták is felvonulást, nagygyűlést tartottak, s megfogalmazták követeléseiket.

Katona Sándor akkori soproni rendőrkapitánynak köszönhetően, Sopronban vértelenül zajlott le a forradalom, ugyanakkor az egyetemi hallgatók komoly szerepet töltöttek be a Nyugatról érkező segélyszállítmányok Budapestre és más városokba történő szállításában. A nemzetközi sajtó megörökítette tevékenységüket, így például a BBC riportot forgatott önzetlen helytállásukról.

sarkady_sandor

Az előadást megelőzően prof. dr. Faragó Sándor, az NYME rektora köszöntötte a nyugdíjasegyetem 12. szemeszterének 535 beiratkozott hallgatóját. Ismertette az 56-os forradalom emlékére összeállított hétvégi, gazdag programjukat, amelyre a nyugdíjasegyetemisták mellett a soproniakat is jó szóval invitálta.

(Nyugat-magyarországi Egyetem)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?