Mi a teendő, ha az erdőbirtokosság tulajdonosai nem értenek egyet az újratelepítésben?

A napokban egy olvasói kérdés futott be szerkesztőségünkbe azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha egy erdőbirtokossági tulajdonosi közösségen belül nincsen egyetértés az újratelepítésről. Az Erdő-Mező megkérdezett az ügyben egy szakértőt.
Mi a teendő, ha az erdőbirtokosság tulajdonosai nem értenek egyet az újratelepítésben?
      Az Erdő-Mezőt egy olvasónk az alábbi problémával kereste meg a napokban:
"Erdőbirtokossági tulajdonközösségünknek nyolc természetes személy a tagja. Újratelepítési kötelezettségünk van, de a nyolc tag között nincsen teljes egyetértés. Van arra szabály, hogy 100 százalékos egyetértés szükséges ilyen esetben, vagy a többség dönt? Kérem szíves segítségüket, hogy hol találjuk meg a ránk vonatkozó jogszabályokat".
Az Erdő-Mező a kérdéssel kapcsolatban megkereste Virágh Zoltán szakirányítót, aki az alábbi választ adta portálunknak:
"Minden esetben egyetlen erdőgazdálkodó van, aki az engedélyeztetési eljárásokat lefolytathatja a szakirányítóval. A tulajdonosoknak ebbe beleszólása nem lehet, mivel az erdőtörvény az erdőgazdálkodókra és a szakirányítókra vonatkozik. Az erdőgazdálkodó megválasztásához, elég az erdőtulajdonosok 2/3-ados többsége. A szabályt az erdőtörvényben és a kiegészítésekben lehet megtalálni."
Virágh Zoltán az Erdő-Mezőnek azt is elárulta; nem mindegy, hogy az erdőgazdálkodó külsős, vagy tulajdonos is egyben.
"Ha tulajdonos is az erdőgazdálkodó, és 51% tulajdonrész az övé, akkor ő jogosult elsősorban az erdőgazdálkodási feladatokat ellátni. Azt is hozzátenném, ha az erdőtulajdonosok megbízták az erdőgazdálkodót, és hivatalosan ő a bejegyzett erdőgazdálkodó az adott erdőrészletben, akkor ő maga dönt a feladatok ellátásáról. Avagy ebben az esetben, mivel felújítási kötelezettség van előírva, a felújítást meg kell csinálni, különben szankcionálják."
Kapcsolódó jogszabály: 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról 17. § (1) Erdőgazdálkodó az erdészeti hatóság által vezetett erdőgazdálkodói nyilvántartásban szereplő tulajdonos vagy jogszerű használó. (2)18 Az erdőgazdálkodói nyilvántartás a 18. § (6) bekezdés a) pont ag) alpontjában, b) pont bh) alpontjában, c) pont cg)-ci) alpontjában, d) pont db) alpontjában, valamint e) pont eb) alpontjában foglalt adatok tekintetében közhiteles hatósági nyilvántartásnak minősül. (3)-(4)19 (5) Az erdőgazdálkodói jogok és kötelezettségek a nyilvántartásba történő bejegyzéssel keletkeznek és a nyilvántartásból való törléssel szűnnek meg. (6) A tulajdonosok társult erdőgazdálkodási tevékenységet kötelesek folytatni, ha a) a földrészletnek több tulajdonosa van, vagy b) az erdőrészlet több földrészletből áll és a földrészletek különböző személyek tulajdonában vannak. (7) Társult erdőgazdálkodás esetén a tulajdonosoknak az erdőt egy személy használatába kell adniuk. (8) Erdőgazdálkodó hiányában az erdő tulajdonosa köteles a) az erdészeti hatóság felszólítását követően az erdőt károsító hatások és a káros tevékenységek elleni védekezésről, a bekövetkezett károsítások hatásainak felszámolásáról, az erdő talajának védelméről gondoskodni, b) az erdő szakszerű felújításáról gondoskodni, c) az erdő őrzésére vonatkozó kötelezettségnek eleget tenni. (9) A tulajdonos helyett, a (8) bekezdés szerinti kötelezettségek teljesítéséért az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyonkezelői, földhasználati, haszonélvezeti, használati jog jogosultja felelős. 19. § (1) Erdő vagy erdőgazdálkodás célját közvetlenül szolgáló földterület használatára kötött megállapodást írásba kell foglalni. (2) A szerződésben - jogcímtől függetlenül - fel kell tüntetni a) az erdőgazdálkodó 18. § (6) bekezdés aa)-ad) vagy (6) bekezdés ba)-be) pontja szerinti adatait, b) a 18. § (6) bekezdés c) pontja szerinti adatokat, c) a felújítási biztosíték (ha van) nyújtásának módját. (3) A 40. § (3) bekezdés szerinti kérelem benyújtásához a tulajdonos, közös tulajdon esetében a tulajdonostársak tulajdoni hányad alapján számított 2/3 részének írásbeli hozzájáruló nyilatkozata szükséges. (Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike