Megint zsigerek a turistaút mellett... - tényleg így kell ezt csinálni?

A bulvár médiában megindult a "zsigerdömping", lassan minden hétre jut olyan eset, amikor a turistautak mellett néhány méterre nyúzott bőr, zsigerek hevernek, ahelyett, hogy az "elkövetők" vennék a fáradtságot, hogy akár fél kilométerrel beljebb, az erdőbe, a sűrűbe tennék le az egyébként veszélyes hulladéknak számító maradványokat.
Megint zsigerek a turistaút mellett... - tényleg így kell ezt csinálni?
Február 5-én a legfrissebb eset ráadásul Budapest környékén történt... "Fára akasztott zsigereket, bőröket talált az Origo egyik arra kiránduló olvasója, alig pár méterre a forgalmas sétaösvénytől" - írja hazánk egyik legnagyobb hírportálja.
ORIGO: "Sokkoló látvány fogadta vasárnap a kirándulókat Kőbánya erdős külterületén, a Túzok utcai földúton: belek lógtak egy bokorról, mellettük két őz kizsigerelt teteme hevert egy vasrúddal letűzve. A közelben ugyan egy vadles is van, de a beleket és bőröket a sétaösvénytől alig 10-15 méterre terítették ki" "Elhagyatott helynek tűnik, de sokan járunk erre, kutyasétáltatók, lovasok, gyerekes családok is kirándulnak itt, az öt kerületet érintő mezőn. Mi lett volna, ha a dögöket egy kisgyerek látja meg először, aki csak képeskönyvből látott eddig őzikét?" – kérdezte levelében Sajti Viktória, az Origo olvasója. A szemtanú értesítette az esetről a rákosmenti mezőőrséget, amely a három kerület határán fekvő rétet felügyeli, a tetemek hamarosan eltűntek a helyszínről. Az ügyben illetékes vadász nem akart nyilatkozni nekünk, csak annyit tudtunk meg, hogy rókacsalétekként tették ki a döghúst, és az őzek elejtője szabályosan járt el. Legális az ilyen csalétek a nagykátai Gólyahalom Vadásztársaság vezetője szerint is. "Ha a terület tulajdonosa hozzájárul, a vadász szabályosan alakíthat ki úgynevezett dögtereket, hogy ezzel odacsalja a rókákat. Kilövésükhöz le sem kell zárni ehhez a területet" – mondja Kókai Tamás, azt viszont elismeri, hogy a helyszín kiválasztása nem volt szerencsés, a dögöket „illett volna" a sétaösvénytől távolabb, kevésbé látható területre helyezni, hogy ne sokkolják a turistákat.
Tudjuk, hogy sok helyen ez a bevett gyakorlat, hogy nem ördögtől való a zsigerek kint hagyása, hiszen a vaddisznó, róka, sakál és egyéb fajok - amelyek aztán a kiváló táplálékforrás miatt a legszűkebb időszakokban is jó kondícióval vészelik át a telet, majd sikeresen szaporodnak, és utána jöhet a ragadozógazdálkodás... - két nap alatt eltüntetik a maradványokat, de tényleg így kell ezt csinálni? Különösen akkor, amikor az idei év is pont egy ilyen országos botránnyal kezdődött Heves megyében. Azután volt már hasonló fotósorozat az Őrségből, szintén Heves megyéből Felsőtárkány környékéről is...

felkoncolt_tetem

Egyesek tényleg nem veszik észre, hogy sokan nagy gonddal, erővel próbáljuk elfogadtatni a vadászatot, a vadgazdálkodást az emberekkel, és ezek a képek mindezt romba dönthetik? Leírtuk már mindezt éppen a felsőtárkányi eset után, így nem akarjuk ismételni magunkat. (Utána jött egy bocsánatkérés is.) De észre kellene venni, hogy a társadalom - amely befolyásoló erővel bír! - ki van hegyezve a zsigerekre, a vadászok balfogásaira. Legutóbb is leírtuk, hogy nyilván eltúlzott, meglovagolt esetek ezek, de mégis feladott labdák, amiket könnyedén lecsaphatnak olyanok, akik azért dolgoznak, hogy a vadászat jelentősége csökkenjen. Vagy csak egyszerűen úgy érzik, ez így, ebben a formában nem helyes, és tenni kell ellene. vaddaszszov_zsiger A napokban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadászati Szövetség már kiadott egy körlevelet arról, hogy mindenki fokozott figyelemmel járjon el a zsigerek kapcsán, és abban többek között az Erdő-Mezőre korábbi cikkére is hivatkoztak. De minden megyében körültekintőbben kellene eljárni! Magunkért, szakmánk, hivatásunk jövőjéért. Mert feltesszük a kérdést: meddig lehet a vadászatot pozitív színben feltüntetni, ha ilyen képek keringenek a médiában? És felhívjuk azok figyelmét, akik mindezt "szakmai alapon" lepergetik magukról, miszerint "ez így jó, ebben semmi kivetnivaló nincsen, ez a természet rendje, a vad úgyis hamar eltünteti a zsigert", hogy a társadalom Bambin felnőtt nagy része bizony nem ugyanígy gondolkodik... És a társadalomnak adott esetben komoly hatalma van... Ismételten megkérdezzük tehát: tényleg így kell ezt csinálni??? Az Origón megjelent cikk IDE kattintva érhető el!   (Gribek Dániel - Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike