Százmilliókban mérhető a Pilisi Parkerdőnél okozott jégkár - a vadállomány megúszta

Több száz millió forintra becsülhető a december eleji ónos eső okozta jégkár a Pilisi Parkerdőben. A kármentesítés az ünnepek alatt is folytatódik.
Százmilliókban mérhető a Pilisi Parkerdőnél okozott jégkár - a vadállomány megúszta
A december eleji ónos eső pusztításának nyomai még mindig látszanak a Pilisi Parkerdőben. Harminc-, ötvenéves fák törtek ketté, vagy fordultak a ki a földből gyökerestől. Ehhez hasonló jégkár száz éve nem volt a térségben.
„Körülbelül 200-250 hektárnyi területet kell majd erdősíteni, ezek jellemzően fenyvesek, a Gödöllői-dombságban, illetve Budai-hegyekben lévő fenyvesek, amik nem tudnak olyan jól regenerálódni, mint a lombos, őshonos fajokból álló erdők” – közölte Lomniczi Gergely, a Pilis Parkerdő Zrt. szóvivője.
A jégkár ugyanakkor az állatállományt nem tizedelte meg. A kidőlt fák sem az odúlakó madarakat, sem a vadállományt nem veszélyeztetik.
„A nagyvadállomány hála Istennek megúszta ezt a károsodást, hiszen ők ilyen helyzetben jellemzően az alacsonyabban fekvő régiókba, védett völgyekbe, helyekre vonulnak vissza, és érdekes, hogy miközben az egyik oldalon komoly károsodás történik a természetben a vad számára ez a rengeteg lehullott rügy, lehullott ág, friss hajtás nagyon jó téli táplálékot jelent” – tette hozzá Lomniczi Gergely.
[caption id="attachment_15004" align="aligncenter" width="600"]Dobogókői látkép jégtöréssel december 27-én. Fotó: Gribek Dániel - www.erdo-mezo.hu Dobogókői látkép jégtöréssel december 27-én. Fotó: Gribek Dániel - www.erdo-mezo.hu[/caption] Bár a legtöbb turistaútvonalat az ünnepekre megnyitották, a teljes kármentesítés jövő év elejére fejeződhet be, Dobogókő, a Pilis-hegy és a Budai-hegység több útja is járhatatlan még. (HírTV) erdomezolike