Visszaadni a vadászat méltóságát – Székelyföldi Vadásztalálkozó negyedszer

Kitüntetések első alkalommal történő átnyújtása, Szent Hubertus-mise és kenyéráldás, a vadászat értékeit, jelentőségét hangsúlyozó beszédek is megfértek a szombaton Árkoson megszervezett negyedik Székelyföldi Vadásztalálkozón, mely trófeakiállítással, vásárral és naiv festészeti tárlattal, illetve az elengedhetetlen szarvasbőgésversennyel várta az érdeklődőket.
Visszaadni a vadászat méltóságát – Székelyföldi Vadásztalálkozó negyedszer
Kapcsolódó cikk: Szombaton találkoznak a székelyföldi vadászok – Erdő-Mező Interjú A Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes védnökségét élvező rendezvényen nem volt hiány a vadászat területén meghatározó jelenlevőkből, mások mellett a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács két jeles képviselője, Dieter Schramm tiszteletbeli elnök, valamint Marghescu Tamás főtitkár is Árkosra érkezett az RMDSZ több politikusával egyetemben. Házigazdaként Máthé Árpád, Árkos község polgármestere üdvözölte a Szentkereszty-kastély tövében a székelyföldiek mellett a Kárpát-medence több országából összesereglett vendégeket, érdeklődőket. Az elöljárót Semjén Zsolt követte. Be­szédét a vadászat kulturális presztízsének, hagyományértékének és társadalmi hasznának ecsetelésére építette. „A kommunizmus amortizálta a vadászat értékét, ennek a kultúrának a lepusztulása kihat a mai napig, míg azelőtt elfogadott volt nemcsak az arisztokrácia, de az egész társadalom körében. A súlyos örökség indokolttá teszi, hogy különbséget tegyünk a puskás ember és az igaz vadász között” – fogalmazott. Semjén Zsolt érdemrendekkel felszerelkezve érkezett. Dieter Schramm az Áder János, Magyaror­szág köztársasági elnöke által adományozott Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vette át. Sárkány Árpád, a sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Vadászati Kiállítás megálmodója a magyar földművelésügyi minisztérium, az Országos Magyar Vadászkamara, az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Nimród vadászújság által adományozott Magyar Természeti Vadászati Örökség érdemkeresztjét kapta meg.

IV. SZÉKELYFÖLDI VADÁSZTALÁLKOZÓ

Tamás Sándor, Kovászna Megye Ta­nácsának elnöke a számok embereként szólt a vadászokhoz, többek között arra is kitérve, hogy csak Székelyföldön 112 vadászterület létezik, amelyeknek 65 százaléka magántulajdon. Háromszéken 20, Hargita megyében 22 és Maros megyében 30 olyan vadásztársaság működik, amelyet magánerdő- és földtulajdonosok, helyi vadászok alapítottak. A Szabó Lajos kanonok-plébános által celebrált Szent Hubertus-misét követően, amely keretében kenyéráldás is helyet kapott, a szervező Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója, Demeter János Tamás Sándorral, valamint Sztakics Évával, Sepsiszentgyörgy alpolgármesterével közösen nyújtotta át az első alkalommal adományozott Székelyföldi Vadász Érdemrendeket. A bronz-, ezüst- és aranyfokozatok mellett Semjén Zsolt, Dieter Schramm és Sárkány Árpád az érdemrend gyémántfokozatát vehette át. A vadászat dicséretét a továbbiakban Kelemen Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője, Dieter Schramm, valamint Mar­ghescu Tamás folytatta. Utóbbi vehemensen lépett fel World Wildlife Fund egyik jelentése ellen, amelyben az áll, hogy az élőhelyek eltűnéséért, valamint a klímaváltozásért a vadászat a felelős.

IV. SZÉKELYFÖLDI VADÁSZTALÁLKOZÓ

A színpadi megmozdulásokkal párhuzamosan már javában zajlott a főzőverseny, amelyre tizenhat vadásztársaság csapata nevezett be. A versenyben végül a kézdialmási Fux Nyíres Vadász és Sporthorgász Egyesület csapata bizonyult a legjobbnak vaddisznópörköltjével. Az eddigi találkozóktól eltérően idén szarvasbőgőverseny is bekerült a programba, ez Székelyföldön is premiernek számít. Végül csak négyen mérték össze tudásukat három versenyszámban. A megmérettetésbe beszállóknak sorrendben a kereső, a teheneire ügyelő, illetve a harcra hívó bika hangját kellett megszólaltatniuk. A rendezvényt Hampel Katalin Stílus és tradíció címet viselő, Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész közreműködésével zajló divatbemutatója zárta, a több száz érdeklődő ugyanakkor az Istálló Galériában Kun Edit festőművész tárlatát vehette szemügyre. Kétségtelen viszont, hogy a legtöbb érdeklődőt a kastély előtti sátorban kiállított vadászati trófeák vonzották. (Nagy D. István - Háromszék) erdomezolike