Rekord méretű szarvasgomba került elő a Jászságból

Magyarország eddigi legnagyobb szarvasgombáját találta meg egy szarvasgomba-termesztésre, gyűjtésre és értékesítésre szakosodott cég egyik alkalmazottja. A Jászságban fellelt "fekete gyémántért" máris több ezer eurót ajánlott egy külföldi kliens, azonban mint magyar nemzeti értéket várhatóan múzeumban tekintheti meg a közönség.
Rekord méretű szarvasgomba került elő a Jászságból
A Magyarországon valaha talált legnagyobb nyári szarvasgomba, a Tuber aestivum bukkant elő a földből a Jászságban, a Truffleminers Kft. egyik alkalmazottjának keze alól. A tisztítás után végzett mérés alapján a szarvasgomba 1,28 kilogrammos, ezzel megközelíti az eddigi legnagyobb, 1,3 kilogrammos, világbajnok szarvasgombát.

rekord_szarvasgomba_2

Mint azt a csíkszeredai szarvasgomba-szakértő, Fekete András Oszkár, a cég társtulajdonosa a 7határnak elmondta, a Jászságban bérelt erdejükben Papp Béla alkalmazottjuk találta az értékes darabot, ezt viszont nem tervezik értékesíteni. "Egy amerikai kliensünk rögtön ajánlott érte 3000 eurót, azonban nem adtuk oda. Úgy gondoljuk, hogy mint magyar nemzeti értéknek, múzeumban a helye, ezért a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszeripari Tanszékén végzett liofilizálást (szárítási módszer - szerk.) követően a Földművelésügyi Minisztériumnak fogjuk adományozni, és ők gondoskodnak a további sorsáról. Várhatóan múzeumban tekintheti majd meg a közönség" - mondta el Fekete Oszkár. rekord_szarvasgomba_1 Egy átlagos szarvasgomba tömege egyébként 40-50 gramm, a nagyobbak 500-700 grammosak, de ekkora leletre még nem bukkantak Magyarországon - a legnagyobb 920 gramm volt. A nyári szarvasgomba Guinness-világrekordját egy Olaszországban talált gomba tartja 1,31 kilogrammal. (7hatar.ro) erdomezolike