Videós beszámoló a Husqvarna Jubileumi Fakitermelő Versenyről (+VIDEÓ)

Készülnek a "sütik" a Husqvarna Fakitermelő Versenyen

Június 21-én a SEFAG Zrt. területén, Ropolypusztán zajlott a Husqvarna Jubileumi Fakitermelő Verseny. A megmérettetésre az ország minden tájáról érkeztek favágók; Soprontól Miskolcig egészen Marcalin át.

Husqvarna Jubileumi Fakitermelő Verseny képgaléria >>>

„Az egész csapat Marcaliból érkezett, a SEFAG Zrt.-nél dolgozunk, és fakitermeléssel foglalkozunk” – mutatta be gárdáját Dongó István, aki döntés kategóriában a második helyen zárt az egyéni versenyben. „A kedvenc versenyszámom a döntés, mert a munkám során is azt csinálom. Nagyon régóta ezzel foglalkozom, így ez talán nem meglepő. Egyébként a döntés versenyszámban értem el a legjobb eredményt is”.

„A versenyre készülés az nem egyszerű dolog, mert munka mellett elég nehéz gyakorolni ezeket a versenyszámokat. De a szőcsényi szakmunkásképző intézet biztosítja a pályát és az eszközöket nekünk” – tudtuk meg Dongó Istvántól, aki kifejtette az Erdő-Mezőnek azt is, hogy nagyon örül a szakmai verseny népszerűségének. „A favágó verseny mostanában jött vissza újra a köztudatba. Egy időben nagyon feledésbe merült, de ma már egyre több az ilyen megmérettetés, ahol 60-70 versenyző közül mindenki törekszik arra, hogy nagyon jól szerepeljen.

A legeredményesebb gárda a Kazinc Logger Kft. csapata volt, míg egyéniben kiváló eredményekkel Kozák András nyerte meg a versenyt a Tóth Kisgép Szaküzlet csapatának tagjaként.

I. helyezett: Kozák András; II. helyezett: Gerőcs János; III. helyezett: Pap Zoltán

I. helyezett (középen): Kozák András; II. helyezett (jobbra): Gerőcs János; III. helyezett (balra): Pap Zoltán

„Hajdúdorogról érkeztem, Hajdú-Bihar megyéből. Gallyazás, kombinált darabolás és lánckímélő darabolás versenyszámokban aranyérmet nyertem, a szerelés ezüstérmet ért, végül pedig egyéni összetettben is én lettem a legjobb” – mesélte az Erdő-Mezőnek büszkén Kozák András.

„A versenyre nap mint nap készülni kell. Otthon a versenypálya nekem ugyanígy be van rendezve, és amikor egy kis időm van, akkor mindig gyakorlok. Sokat készülök”. Kozák Andrásnak szintén a döntés a kedvenc versenyszáma, ugyanakkor meglepetésére pont ebben nem ért el dobogós helyezést. A többi eredmény viszont kárpótolta a győztest.

A győztes csapat, a Kazinc Logger Kft. gárdája: Alberti Tamás, Gerőcs János, Pankotai Zoltán

A győztes csapat, a Kazinc Logger Kft. gárdája: Alberti Tamás, Gerőcs János, Pankotai Zoltán

A rendezvény egyik különlegessége a veterán, old timer láncfűrészek versenye volt, amelyen nyolc öreg gép mérte össze tudását. A legrégebbi motorfűrészt az 1950-es években gyártották.

Igaz István és az '50-es években gyártott veterán motorfárész

Igaz István és az ’50-es években gyártott veterán motorfárész

„Kerekegyházáról érkeztem a kecskeméti Husqvarna csapattal. Én a település tűzoltóságán parancsnokként dolgozom, illetve hobbiként veterán fűrészekkel is foglalkozom” – mutatkozott be az Erdő-Mező kérésére Igaz István, aki bemutatta azt a veterán láncfűrészt, amellyel részt vett a versenyen. „Sajnos, ennek a gépnek a történetét még nem ismerjük, de folyamatosan kutatjuk a hátterét. Egy padláson találták, és azt tudjuk róla, hogy nagyjából az ’50-es években gyárthatták. Azóta is óramű pontossággal jár a fűrész. A tapasztalataim alapján gallyazásra nem alkalmas, döntésre viszont teljesen jó. Bár én személy szerint nem dolgoznék vele egész nap”.

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?