Nincs nagy kár a vihar után a Mecsek erdeiben

Az elsődleges felmérések szerint mintegy 1000 köbméter fa dőlt ki vagy rongálódott meg a Mecsekerdő Zrt. által kezelt 55 ezer hektáron, amely Baranya erdőterületeinek a felét teszi ki. A kárfelmérés jelenleg is zajlik.
Nincs nagy kár a vihar után a Mecsek erdeiben
Főként idősebb fák dőltek ki vagy törtek össze a múlt heti heves esőzések és viharos erejű szél következtében. A fák többnyire szálanként károsodtak, de előfordult, hogy kisebb csoportok estek áldozatul a pusztító időjárásnak. A kár 80%-a a Kelet-Mecsekben keletkezett, de dőltek ki fák a Zselicben és az Ormánságban is. A sík vidékeken több hektáron vízállások alakultak ki a nagy mennyiségű csapadék következtében, ez az erdei fák számára azonban nem jelent gondot, hiszen várhatóan néhány nap alatt a víz beszivárog a talajba. Az erdőgazdaság hamarosan megkezdi a kárfelszámolást, az időjárásnak áldozatul esett fákat pedig a minőségtől függően – bútorfaként, tűzifaként – hasznosítják. Az erdei utakban, védművekben – az eddigi bejelentések alapján – nem keletkezett jelentősebb kár.

mecsek_viharkar

Mivel a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében felázott a talaj az erdőkben, a szakemberek azt tanácsolják, hogy a következő napokban legyenek elővigyázatosak a kirándulók. A szél ugyanis több fát meggyengíthetett, ez, és az egymásra dőlt fák is komoly veszélyt jelenthetnek a erdőjárók számára. (Mecsekerdő Zrt. - Erdő-Mező Online) erdomezolike