Elkezdheti a székelyföldi fafeldolgozó üzeme építését az osztrák Schweighofer

A Kovászna Megyei Tanács kibocsátotta az építési engedélyt az osztrák Holzindustrie Schweighofer társaságnak, és a beruházó elkezdheti a rétyi (Reci) fafeldolgozó üzeme építését - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.
Elkezdheti a székelyföldi fafeldolgozó üzeme építését az osztrák Schweighofer

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke elmondta, az osztrák beruházó az engedély kibocsátásához szükséges valamennyi szakhatósági jóváhagyást mellékelt a kérvényéhez, így a megyei önkormányzat nem tehetett mást: ki kellett bocsátania az építési engedélyt. Az erdőmérnöki végzettséggel is rendelkező Tamás Sándor úgy vélte, nem áll fenn annak a veszélye, hogy a megyében nagy szabású erdőirtások kezdődjenek.

"Az osztrák cég nem

fakitermeléssel, hanem fafeldolgozással foglalkozik, a nyersanyagot pedig az erdőtulajdonosoktól, és a fakitermelő cégektől vásárolja" - magyarázta az önkormányzati vezető.

Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tavaly március 28-án jelentette be, hogy 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó üzemet épít a Kovászna megyei Rétyen. Az 50 hektáros területre tervezett fafeldolgozó üzem 650 személynek ad majd közvetlenül munkát, közvetve pedig további 2000 munkahelyet generál a térségben. A cég évente 800 ezer köbméter rönköt szeretne feldolgozni a rétyi üzemben, a faanyagot pedig elsősorban az ázsiai piacra szánja.

A gigantikus beruházás aggodalmat váltott ki a székelyföldi fafeldolgozó cégek körében. A 150 céget tömörítő Arbor szövetség úgy vélte, a nagy mennyiségű fa fűrészáruként való kivitele 13300 munkahely megszűnését eredményezi a térségben működő, késztermékeket gyártó faipari vállalkozásoknál.

A kérdés a romániai magyar politikai osztályt, és a legnagyobb támogatottságú magyar szervezetet, az RMDSZ-t is megosztotta. Míg a beruházó Olosz Gergelynek, az RMDSZ volt szenátorának mondott köszönetet a székelyföldi beruházás elindításában nyújtott segítségért, Korodi Attila, RMDSZ-es képviselő, volt környezetvédelmi miniszter kijelentette, több évet dolgozott azon, hogy a Holzindustrie Schweighofer ne tudjon megtelepedni a székelyföldi Hargita megyében.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és ifjúsági partnerszervezete, a Minta szervezésében májusban 15 helyszínen mintegy ezren tiltakoztak a beruházás ellen. A tiltakozók tízezer gyertyából rakták ki "A székelyföldi erdőkért" feliratot.

(MTI)

erdomezolike