A vadászrész adóköteles, erre figyel a NAV is

kompetenciaBár a vadászok és a vadásztársaságok is igyekeznek nem tudomást venni róla, a vadászrész (kompetencia) juttatása többnyire adóköteles, amely kérdés az adóhatóság figyelmét időről időre magára vonja – hangsúlyozza Hajnal Márton, a Gide Loyrette Nouel – d’Ornano iroda ügyvédje.

A vállalkozási tevékenységet is folytató (pl. vadászházát hasznosító) vadásztársaság tagjának juttatott jövedelem szja- és eho-kötelezettséget is eredményez.

Ha a vadászrész juttatása olyan vadász részére történik, akinek a vadásztársaságtól nem származik más jövedelme, a juttatás csekély értékű ajándéknak minősíthető, amely azonban évente legfeljebb 3 alkalommal és alkalmanként legfeljebb a minimálbér 10 százalékának megfelelő értékben (2013-ban 9800 forint) juttatható. Ebben az esetben a vadásztársaság a juttatás szokásos piaci értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 27 százalék ehót köteles fizetni.

A fentiektől eltérő esetben a vadászrész a vadász egyéb jövedelmének minősül, amely esetben az adóelőleget a vadásztársaságnak kell megállapítania.

Pénzmozgás hiányában a vadásztársaságnak igazolást kell adnia a vadász részére juttatott vadászrész szokásos piaci értékéről és az adóelőleg összegéről, hogy az eleget tehessen adóelőleg-fizetési kötelezettségének, a vadásztársaságnak pedig 27 százalék ehót kell fizetnie.

(vg.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?