210 éves az erdészeti felsőoktatás – Beszámoló a VII. Kari Tudományos Konferenciáról

210_logo_3D1809. február 12-én délelőtt tíz órakor tartotta meg első előadását Wilckens Henrich Dávid Selmecbányán. Percre pontosan, 210 évre rá, 2019. február 12-én 10 órakor kezdődött a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának VII. Kari Tudományos Konferenciája.

A délelőtt folyamán egy plenáris szekcióban hallhattak előadásokat a megjelentek az erdészeti felsőoktatás megindulásáról, a vaddisznó populációk európai és hazai alakulásáról, a klíma várható változásáról, erdő és víz kapcsolatáról, valamint régi és új károsítók megjelenéséről is.

Az ebédszünetet követően pedig már két szekcióban folytatódtak az előadások. Az egyik az Ökológia, természetvédelem, vadgazdálkodás témáit ölelte fel. Hallhattunk többek között a díszes tarkalepke (Hypodryas maturna) első sikeres jelölés-visszafogásos módszerrel elvégzett vizsgálatáról, a külföldi és a magyarországi szalonka színváltozatokról, a gyomflóra vizsgálatáról intenzív művelés alatt álló mezőgazdasági területen, a Hanság és a Rábaköz nedves rétjeinek növénytársulásairól, a szántóföldi növénykultúrák életciklus-elemzéséről, a méhcsaládokra alapozott biomonitoringról, a szarvasgomba titkos életéről és a gímszarvas élőhelyhasználatáról a Soproni-hegyvidéken.

A másik részleg az Erdőgazdálkodás és térinformatika szekció volt, ahol a faállománytípusok műholdas térképezésétől kezdve, a vízellátottság és tápanyag-utánpótlás midirotációs energetikai ültetvényekre gyakorolt hatásán, a folyamatgépesített fakitermeléseken, a hosszútávú tartamkísérletek geomatikai javításán, a drónnal történő erdőbecslésen át, egészen a magyarországi bükkösökre elkészült új fatermési táblákig sok területet érintő téma vetődött fel.

210_logo_3D

Természetesen poszterszekció is várta az érdeklődőket. A poszterek a harveszterek munkaminőségét, a faanyag kékülését okozó gombák és szúbogarak kapcsolatát, a kitettség napi hőmérsékletre gyakorolt hatásának számszerűsítését, az agrárerdészeti rendszerek hidrológiai jellemzőit és még több további kutatási terület legújabb eredményeit mutatták be.

Az esemény előadásairól és posztereiről absztraktkötet is készült, ami elérhető az alábbi linken:

http://emk.uni-sopron.hu/images/dekani_hivatal/Kiadvanyok/KariTudomanyosKonferencia/KariTudomanyosKonferencia-2019-Absztraktkotet.pdf

Valamint az erdészeti felsőoktatás kezdeteit bemutató előadás ezen a címen érhető el:

http://emk.uni-sopron.hu/images/fotok/2019/KariTudomanyosKonferencia/Az%20erd%C3%A9szeti%20fels%C5%91oktat%C3%A1s%20megindul%C3%A1sa.pdf

(Éliás Tibor – Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?