Az év gombája is megvan, ami a bronzos vargánya lett

bronzos_varganya_1A Magyar Mikológiai Társaság 2018-ban is megnevezte a következő év gombáját. A döntőbe bejutott három faj közül a nyertest internetes szavazással választották meg az érdeklődők, és már október 12-én, az Országos Gombakiállításon kihirdették. Ennek eredményeként 2019 Év Gombája a bronzos vargánya (Boletus aereus, ami a tölggyel és a bükkel alkot gyökérkapcsolatot.

Magyar fajnevét a sötétbarna kalapon lévő bronzszínű foltokról kapta. A vargányákra jellemzően húsa fehér, és ennek színe nem is változik. Kiváló ízű csemegegomba.

A bronzos vargánya jellemzői

Kalap: 5-20 (30) cm átmérőjű, félgömb alakúból domború, teljesen nem terül ki, nagyon húsos széle sokáig aláhajló. Felszíne fiatalon molyhos, később sima, színe sötétbarna, feketésbarna, foltosan bronzszínű beütésekkel.

bronzos_varganya_2

Termőréteg: szűk pórusú, pórusok sokáig fehérek és nyomásra sem színeződnek, azután sárgásból zöldre változnak.

Tönk: vaskos, hasas, esetleg hengeres, 5-15 cm hosszú, 5-10 cm vastag, színe barnás, a kalap felé világosodik, rajta a felső harmadban sűrű hálózat látszik.

Hús: fiatalon kemény, később puha, fehér, nem változik, jellegzetes gombaszagú és ízű.

Előfordulás: lomberdőkben, nyáron, ősszel, tölgy és bükkmikorrhizás. Melegkedvelő, dombvidéki faj.

Étkezési érték: ehető, ízletes csemegegomba.

Megjegyzés: összetéveszthető a zsíros tapintású ízletes vargánya (Boletus edulis) és vörösbarna vargánya (Boletus pinophilus), valamint a szintén molyhos kalapú, de világosabb és egységes barnás alapszínű nyári vargánya (Boletus reticulatus) fajokkal.

(gombanet.hu, miskolcigombasz.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?