Hittel, imával és gyermekhanggal telt meg a Koloska-völgyi erdő

bojte_csaba_koloska_volgy_5Idén már hatodik esztendeje, hogy Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a balatonfüredi Koloska-völgybe látogatott, hogy ott, a világ legszebb templomában, az erdőben tartson szentmisét a katolikus híveknek. Ráadásul nem egyedül érkezett a Gyermek Jézus szobrához. Székelyföldről, a Nyárádmente területéről és a Sóvidékről több tucat gyermek kísérte el őt, akiknek hangja úgy töltötte be a balatoni erdőt, hogy – ahogy Csaba testvér fogalmazott – a legszebben éneklő madarak is elhallgattak szégyenükben.

A hagyományok csodálatosak. Különösen, ha nemesek a céljai, és nemzetmegtartó, a lelket egészen magasra, Istenhez felemelő szolgálatai vannak. Böjte Csaba “Csillagösvényen” nevet viselő balatoni körútja pedig éppen ilyen. Mondhatnánk azt is, hogy turné, mert a szervezetest minden állomásán százak hallgatják hol áhítattal, hogy őszinte kacajjal, százak isszák minden szavát, százak imádkoznak vele együtt az emberi lélek tisztaságának és nemzetünk megmaradásának érdekében. Valóban igazi turné ez a szó legjobb, legnemesebb értelmében, amit a hívek minden évben várnak, mert a nyár egyik fénypontja, ahogyan Csaba testvér prédikál, áldoztat, majd mindenkivel vált néhány szót, aki odamegy hozzá. Mindezt pedig olyan egyszerű tisztasággal, csendes alázattal, bárkit megnevettető jókedvvel, ami a misékből sem hiányozhat.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány megálmodóját és megteremtőjét a legtöbben természetesen gyermekmentő szerzetesként ismerik, hiszen szervezetével majdnem 25 éve foglalkozik az erdélyi árva gyermekekkel, a jövő generációjával. Az évek során természetesen sokan csatlakoztak hozzá, rengeteg segítőre talált, akik a határon túl nehéz sorban élő gyermekek életét próbálják könnyebbé tenni. Ilyen többek között Vera nővér, aki a Nyárádmente és a Sóvidék falvait járva gyűjtötte össze a környék legszebb hangú fiataljait, hogy aztán a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar éneke a szentmise alatt és után is betölthesse a Koloska-völgy erdejét.

A gyermekek jelentős része nehéz körülmények között él Szováta és Parajd környékén, de a nemzetmegtartó közösség folyamatos reményt és hitet ad számukra. A kórus Csaba testvér inspirációjára alakult meg, 2016-ban pedig a rengeteg támogatásnak köszönhetően már egy ház is felépülhetett Szovátán, ahol a gyermekek összegyűlhetnek – nem csak énekelni.

Böjte Csaba és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar anyaországi látogatásának természetesen ezúttal is volt nemes célja. Idén az adományokat arra szeretnének fordítani, hogy a jövőben minden gyermek otthonában legyen fürdőszoba, hiszen jelenleg sok kórustag családjában nem jut pénz ilyen felújításra, fejlesztésre. Nem csoda hát, hogy a mise alatt a székely népviseletben a sorok között járó gyerekek kosarában, kötényében nem csörögtek a fémpénzek, ahogy ez egy átlagos szertartás alatt megszokott, helyettük inkább az 1000, 2000, de sok esetben akár a 10 000 és 20 000 forintot érő bankjegyek gyűltek jelentős mennyiségben, miközben a fiatalok Istent dicsőítő, hálás éneke sokak szemébe csalt könnyeket.

A cikk folytatása és további képek az Erdeiprogramok.hu oldalunkon >>>

Gribek Dániel

(Erdeiprogramok.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?