Szerdán mérik össze tudásukat az Egererdő Zrt. erdészei

TrófeabírálatErdészek versengenek szerdán a Pétervásárai Erdészetnél. A helyi versenyben az Egererdő Zrt. munkatársai vesznek részt, akik közül a győztes az Év Erdésze verseny során képviselheti az erdőgazdaságot. A versenyszámok az elméleti és a szakmai tudást is felmérik.

A nap elején a folyamatosan változó jogszabályi előírások ismeretéről egy szakmai tesztben adnak számot az Egererdő erdészei. Ezt követi a terepi munka, ami a szakemberek mindennapi feladatára épül. A gyérítésjelölés során egy középkorú erdőben ki kell választaniuk azokat a faegyedeket, amik már most kivágásra kell, hogy kerüljenek, betegség, károsodás miatt.

Gyérítésjelölés

A fakitermelések során fontos a meglévő fakészlet mennyiségének becslése is. A verseny részeként természetesen nem egy több hektáros erdőt kell felvételezni, hanem egy kijelölt fának kell megbecsülniük a magasságát, átmérőjét és köbtartalmát.

A kivágott fának a minősége határozza meg, hogy milyen választék válik belőle, kisarkítva tűzifa vagy a hordógyártásban használt értékes dongarönk. A kidöntött teljes fa „feldarabolását” is az erdész szakemberek irányítják, azaz hosztolják, hogy a magyarországi szokványoknak és a szerződött vevők elvárásainak megfelelő minőségű faanyag kerüljön a rakatba. A választékolás a versenyen külön feladatban szerepel.

Hosztolás

Az erdő része a vadállomány is, így az erdőgazdálkodási feladatok ellátása mellett az erdészek a vadgazdálkodással is foglalkoznak. A vad etetésén és a vadlétszám apasztásánál túlmenően nekik kell megbecsülniük a vad trófeáit is, ami a versenyen szintén szerepelni fog.

Trófeabírálat

(Egererdő Zrt.)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?