Felfüggesztett fogházbüntetés a halálos fakitermelő baleset miatt

favago_baleset_halalos_2Az Ózdi Járásbíróság halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt egy putnoki fakitermelőt 1 év 6 hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt, és 3 évre eltiltott foglalkozásától.

A halálos baleset áldozata a vádlottnál dolgozott, alkalmi munkavállalóként fakitermelést végzett, bár az ehhez szükséges szakképesítéssel nem rendelkezett. 2017 januárjában Putnok külterületén együtt munkálkodtak, a korábban kivágott farönköket a kivágás helyéről egy teherautóra kötött drótkötéllel vontatták a rakodási helyre.

favago_baleset_halalos_1

A munka során egy 9 méter hosszúságú rönköt akartak vontatni, melyet az áldozat szabálytalanul rögzített a járműhöz. Főnöke észrevette a hibát, de a munkavédelmi szabályokat megszegve azzal nem foglalkozott, megkezdte a vontatást. A fatörzs mellett álló férfi a vontatás közben a rönk alá szorult, a mellkasára nehezedő nyomás miatt a helyszínen életét vesztette – közölte a Miskolci Törvényszék.

A bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A bíróság a vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy korábban még nem volt büntetve, a bűncselekmény elkövetését beismerte, megbánta. Az ítélet jogerős.

(Blikk)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?