Éppen feldolgozták a szarvast, mikor tetten érték az orvvadászokat

veszprem_orvvadasz_6Nemesapátiban ejtett el az orvvadász egy szarvas tehenet, majd ismerősei segítségével éppen feldolgozták az állatot, mikor a rendőrök rajtuk ütöttek. A vádemelésig jutott büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta a kanizsaujsag.hu olvasóit.

Az elsőrendű vádlott 2016. július 29. napján, 22.00 óra körüli időben, Nemesapátiban, az Öreg hegy erdős részén, a Zölderdő Vadásztársaság területén ejtett el egy szarvas tehenet, amelyre vonatkozóan vadászati tilalom volt érvényben. A gyilkos fegyver egy sörétes vadászpuska volt, amely a másodrendű vádlott tulajdonát képezte, aki a vadászlőfegyvert aznap, a délutáni órákban adta át az elsőrendű terheltnek két darab lőszerrel együtt, abból a célból, hogy vadat ejtsen el vele. A másodrendű vádlott azt is tudta, hogy az orvvadász fegyvertartási engedéllyel nem rendelkezik. A nemesapáti vadászterületen a lövést leadó elsőrendű vádlott a vadászatra sem volt jogosult, mivel fegyvertartási engedéllyel és vadásztársasági tagsággal sem rendelkezett.

Mikor az elsőrendű vádlott a szarvastehenet lelőtte, a vad kilövéséről telefonon értesítette a közelben engedéllyel vadászatot folytató társait, a másod-, és a harmadrendű vádlottakat. Ezután a három férfi a másodrendű vádlott hegyi pincéjénél találkozott, majd egy traktorral mentek az elejtett állatért. A szarvast a hegyi pincéhez szállították, ahol nekiláttak a feldolgozásának: közösen kizsigerelték, majd szétbontották az állatot, melyet a pincében lévő hűtőszekrénybe raktak. Ezalatt – mivel a Zölderdő Vadásztársaság egyik vadásza hallotta a lövés hangját – a társaság hivatásos vadászát értesítették az orvvadászok jelenlétéről, aki pedig bejelentést tett a rendőrségen. A kiérkező rendőrjárőrök rövid idő alatt felkutatták az elkövetőket, a feldolgozott 84 kg szarvas húst lefoglalták és a hatóság részére átadták, amely azonnali hatállyal megtiltotta annak forgalomba hozatalát majd elrendelte a forgalomból való kivonását is. A bűncselekménnyel a galeri 200 ezer forintos kárt okozott a vadásztársaságnak, amely a nyomozás során nem térült meg.

orvvadasz

Mindezek miatt a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség az elsőrendű vádlottat orvvadászat és lőfegyverrel visszaélés bűntetteivel, valamint lopás vétségével, a másodrendű vádlottat lőfegyverrel visszaéléssel és lopással, míg a harmadrendű vádlottat szintén lopás vétségével vádolta meg.

(Papp Attila – kanizsaujsag.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?