Alkotmányos védelmet kaptak a felvidéki erdők és mezőgazdasági területek

tatraJúniustól a Szlovák Köztársaság alkotmánya a nem megújuló természeti erőforrások státuszával illeti az erdőket és mezőgazdasági területeket, hogy megvédjék a spekulatív kivásárlásokkal szemben. Az alkotmánymódosítás az SNS javaslatára történt.

A jogszabályváltozás reakció a kormány cselekvési programjára, miszerint Szlovákia túlnyomó részt a vidékiek országa. A kormánykoalíció politikai célja a vidékfejlesztés támogatása.

Az alkotmánymódosítás az eredeti, 20. cikk szövegét egészíti ki, amely engedélyezi az államnak a tulajdonjog szabályának megváltoztatását bizonyos speciális, társadalmi érdekű okok, mint például az úgynevezett élelmezésbiztonság érdekében.

Denisa Dulaková Jakúbeková, a HMG Advisory Group munkatársa is nyomatékosította, hogy az alkotmány 44. cikkelye egy újabb önálló bekezdéssel bővült, amely nem megújuló természeti erőforrásként határozza meg a termőföldet. Ez azt jelenti, hogy nem szabad összekeverni az „árucikk“ fogalmával.

Annak ellenére, hogy az előterjesztett változásról szóló szavazás 113 szavazattal széles támogatást kapott a Nemzeti Tanácsban, előtte több mezőgazdasági közösség is aktiválódott. Ezek azt állították, hogy az intézkedés nem elégséges, és azt követelték, hogy a föld az alkotmányban nemzeti vagyonként szerepeljen. Ez azonban nem került bele a végleges szövegbe.

(bumm.sk)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?