Mit kell tudni az erdei szalonkáról? – 10 kérdés, 10 válasz

erdei_szalonka_1A magyar erdők királynőjével csak elvétve találkozhat az erdőjáró, pedig alapvetően nem mondható ritkának hazánkban, főként a tavaszi, őszi vonulási időben. Az erdei szalonka azonban rejtő színének, és nagy nyugalmának köszönhetően könnyedén beolvad környezetébe, és észre sem vesszük, amikor elhaladunk mellette. A rejtélyes erdei madár a vadászati kultúrában is különleges helyet foglal el, kutatása pedig nagyon fontos a faj fennmaradása érdekében. Az Erdeiprogramok.hu most 10 gyakran ismételt kérdésre válaszol az erdei szalonkával és életmódjával kapcsolatban.

Mi is az a szalonka?

Magyarország területén több szalonka faj is előfordul, jelen cikkben az erdei szalonkáról (Scolopax rusticola) esik majd bővebben szó. Ez a faj egy nagyjából gerle nagyságú, hosszú csőrrel rendelkező, rejtőzködő mintázatú (az avarhoz nagyon hasonlít a tollazata) madár, országunk területén gyakori vendégnek számít. Leginkább tavasszal és ősszel figyelhetőek meg a hazánkon átvonuló példányok.

Erdei szalonkán kívül még különböző sárszalonka fajok is élnek Magyarországon, de ezek kisebb méretűek az erdeinél. A legszembetűnőbb különbség közöttük a fejtetőn illetve a tarkón húzódó sávok iránya: a sárszalonkának hosszanti irányban, míg az erdeinek keresztirányban futnak a csíkszerű mintázatok a fején.

Erdei szalonka - A szerző felvétele

Erdei szalonka – A szerző, Schallyné Veres Kinga felvétele

A nálunk honos erdei szalonkát gyakran összekeverik az amerikaival (Scolopax minor), főleg az interneten megtalálható képek téveszthetik meg a kíváncsi természetkedvelőket. A két faj hasonlít egymásra, de az elterjedési területükön kívül van még egy-két különbség közöttük: az amerikainak egyöntetű narancssárgás a melle és a hasa alja, illetve a szárnya szürkés színű, nem figyelhető meg a hazai fajra jellemző avar mintázat a tollazatán.

Mivel táplálkozik a szalonka?

Rejtőzködő életmódot folytat, hajnalban keresi fel táplálkozó helyeit. A szalonka egy vérbeli ragadozó, bár leginkább a különböző giliszta fajokra, egyéb gyűrűsférgekre, valamint a kisebb ízeltlábúakra veszélyes. Zsákmányát hosszú csőrével a talajban szurkálva kutatja fel, majd megragadja a csipeszszerűen nyíló csőrvégével és ennek segítségével húzza ki a földből.

Erdei szalonka - A szerző rajza

Erdei szalonka – A szerző, Schallyné Veres Kinga rajza

Mennyi ideig él az erdei szalonka?

A legtöbb egyed 1-2 évig él, de vannak matuzsálemek is: az eddigi legidősebb gyűrűzött példány 16,5 éves korában került meg.

Miért fontos a szalonkák vonulásának kutatása?

Mivel az erdei szalonka sok ország területén előfordul, így sok „gazdája” is van. A fajra vonatkozó hosszútávú, felelősségteljes döntéshozások érdekében ismerni kell az élőhelyeit és az ezeken zajló változásokat is. A kutatások során meg lehet tudni, hogy miért változik meg a vonulás távolsága, időzítése, honnan tűnik el a faj, és melyik az a terület, ahol eddig még nem volt észlelés, de újabban már lehet számítani a szalonka megjelenésére.

Az erdei szalonkáról szóló cikk folytatása az Erdeiprogramok.hu oldalon >>>

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?