Erdőtűz miatt rendkívüli állapotot hirdettek Indonéziában

tuzeset_szantoErdő- és bozóttüzek miatt rendkívüli állapotot hirdettek ki az indonéziai Szumátra szigetén lévő Riau tartományban – közölte kedden egy jakartai kormánytisztviselő.

Tavaly több indonéz tartományban pusztított tűz, és emiatt fullasztó füst borította be Délkelet-Ázsia nagy részét. A tüzek hatására Indonézia napi átlagban nagyobb mennyiségű, üvegházhatást okozó gázt bocsátott ki a légkörbe, mint amennyit az Egyesült Államok, és a katasztrófa 16 milliárd dollárnyi kárt okozott a térségben.

A rendkívüli állapot kihirdetésével a kormány meg akarja előzni, hogy olyan súlyos helyzet alakuljon ki, mint tavaly – tette hozzá a tisztségviselő. Körülbelül 500 katonával és rendőrrel erősítették meg a tűzoltóságot, és az oltásban egy helikopter is részt vesz. A tűz lakott területet egyelőre nem ért el.

Ezeket a tüzeket gyakran mezőgazdasági cégek, illetve gazdák okozzák szándékosan, hogy újabb művelhető területeket nyerjenek. Tavaly nagy szárazság volt, ami hozzájárult ahhoz, hogy a tüzek megfékezhetetlenné váltak, és csak az esős évszak eljövetele után sikerült őket eloltani.

(magyaridok.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?