A klímaváltozás a teaültetvényeket sem kíméli

india_teaA tea nagy vízigényű évelő növény, mely a világ egyik legnépszerűbb italának alapanyagául szolgál. Délkelet-Ázsia és Kelet-Afrika csapadékban gazdag vidékein az ott élő népesség jelentős megélhetési forrása. Az indiai Assam területén a klímaváltozás hatására egyrészt áradásokat okozó egyre hevesebb monszunesők tapasztalhatók – miközben az átlagos évi csapadékmennyiség csökken –, másrészt a téli évszak csapadékhiányos periódusai szezonális szárazságot okoznak, ekkor a felszíni és felszín alatti vizek egy része öntözővízként hasznosul.

A világ teatermő területein a klímaváltozás miatt terméscsökkenés várható, e tekintetben India sem jelent kivételt. A negatív következmények nem csak a hozamok tekintetében mutatkoznak meg, a termés minőségében is csökkenésre kell számítani, emellett a kártevők és kórokozók is nagyobb számban fognak megjelenni. Egyes becslések szerint 2050-re India északkeleti részén a teatermés akár 40 %-kal is zuhanhat – minderről bővebben a www.thehindu.com című weboldalon lehet olvasni.

india_tea

A Tea Kutató Szövetség a Southampton Egyetemmel együttműködésben kétéves projekt keretében a kedvezőtlen folyamatok hatásainak mérséklését célzó, tájgazdálkodást, valamint a termesztéstechnológia egyes elemeit érintő fejlesztésbe kezdett.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?