Erdészeti cégeket gyanúsítanak a kiterjedt erdőtüzek okozásával Indonéziában

tuzeset_szantoFelfüggesztették négy indonéziai cég működését a hatóságok, mert a gyanú szerint az erdészeti és mezőgazdasági vállalatoknak köze van a Délkelet-Ázsiát az utóbbi hetekben fojtogató füsttel beborító erdőtüzekhez – közölte az indonéziai környezetvédelmi minisztérium.

Három ültetvényes cég működési engedélyét felfüggesztették, míg egy erdészeti vállalatét visszavonták – mondta Bambang Hendroyono, a környezetvédelmi tárca főtitkára. Hozzátette, a felfüggesztések addig maradnak érvényben, amíg be nem fejeződik a vállalatok elleni rendőrségi eljárás.

A hatóságok 200 további cég ellen indítottak nyomozást, miközben próbálják eloltani a szigetország északi Szumátra és Kalimantan szigetein tomboló tüzeket. Joko Widodo indonéz elnök a biztonsági erők több ezer tagját vezényelte a helyszínre a tüzek megfékezésére, és közölte, hogy a felelős cégek engedélyeit visszavonják.

Az erdőégetés okozta füstköd az utóbbi hetekben olyan mértéket öltött, hogy átterjedt a szomszédos Malajziára és Szingapúrra is, a légszennyezettség pedig elérte a kritikus szintet. Emiatt a malajziai oktatási minisztérium a múlt héten elrendelte az iskolák bezárását három szövetségi államban és két nagyvárosban. A Garuda Indonesia indonéziai repülőtársaság e hónapban már összesen 449 járatát törölte biztonsági okokból.

Jakarta korábbi erőfeszítései az évszakban szokásos erdőégetések korlátozására hatástalannak bizonyultak a megfelelő szabályozás hiánya és az akár évekig elhúzódó jogi huzavonák miatt.

Környezetvédelmi csoportok szerint az indonéz kormánynak hosszú távú tervre volna szüksége ahhoz, hogy szabályozni tudja az erdőégetést, és jóval több pénzt kellene áldoznia a megelőzésre.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?