Selmectől számolva a 281. tanévnyitót tartották a Nyugat-magyarországi Egyetemen

nyme_tanevnyito_1Lezárulóban van egy korszak: a Nyugat-magyarországi Egyetem nagy valószínűséggel jövőre már a mosonmagyaróvári és a győri Apáczai kar nélkül kezdi a tanévet. Az említett két kar a győri egyetemhez kerül 2016. január elsejével.

A mostani – még egységes intézmény – a közgazdaságtudományi karon rendezte központi évindítóját. Prof. dr. Faragó Sándor rektor egyebek mellett kijelentette: a soproni, a győri, a mosonmagyaróvári és a szombathelyi karokon az elmúlt nyolc évben összességében 23 milliárd forintos beruházást hajtottak végre, infrastruktúrában és a kutatás-oktatás-fejlesztés támogatására.

“Innen is üzenem Győrnek, úgy könnyű egyetemet fejleszteni, ha azt más város már megtette. Például a győri Apáczai kar a NYME mellett voksolt, mégis áldozatul esett az ‘Egy város, egy egyetem’ koncepciónak”. Az elhangzottakat taps kísérte.

nyme_tanevnyito_2

A rektor kifejtette: a maradók fogjanak össze, hogy egy sikeres és új egyetemet építsenek.

Dr. Solti Péter, miniszteri biztos is részt vett a NYME tanévnyitóján. Vázolta a kormányzati elképzeléseket, amelyek szerint 2030-ra a magyar felsőoktatásnak Közép-Európa legjobb oktatási rendszerének kell lennie. A szakterület országos léptékű átalakítása is a kihívásoknak és a versenyhelyzetnek való hatékony megfelelést célozza.

nyme_tanevnyito_1

Dr. Fábián Attila, a közgazdaságtudományi kar dékánja is köszöntötte az elsőéveseket. Mint mondta, Sopronban és Szombathelyen azonos feltételekkel zajlik a közgazdászképzés.

Egyedülálló kezdeményezésként négy ország négy egyeteme – olasz, osztrák, horvát és a soproni – közös diplomával fogja elismerni a közös oktatásban részt vett hallgatók közgazdasági tudását.

nyme_tanevnyito_3

Fodor Tamás polgármester az évnyitón hangsúlyozta: a város és az egyetem együtt erős, és a kapcsolatok erősítése mellett érvelt, új utakat keresve a kialakult helyzetben.

A Nyugat-magyarországi Egyetem karain összesen több mint 2600 elsőéves kezdi meg felsőfokú tanulmányait. Hallgatóik összlétszáma meghaladja a 8,5 ezret.

(kisalfold.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?