Hogyan válasszunk erő- és munkagépet a faiparban?

Használt New Holland teleszkópos rakodó a Surplex-tőlAkár használt, akár teljesen új faipari gépet szeretnénk venni, ha ipari célokra vesszük a gépet, akkor fontos, hogy nagyon körültekintően járjunk el, amikor kiválasztjuk a gépet. Amikor az ember elhatározásra jut, hogy egy több millió forint értékű gépet vásárol, természetes igény, hogy ez a befektetés bizonyos idő múlva nyereséges legyen.

A mai viszonyok között viszont nem egyszerű dolog az idő és információk hiányában megtalálni azt a lehetőséget, mellyel a vásárló minden igényét a lehető legteljesebben kielégítheti. Nem mindig tudjuk a rengeteg valós és sajnos valótlan információk közül azon valós információkat kiválogatni, amik birtokában jó döntést hozhatunk. Szerencsére számos weboldal rendelkezik bőséges kínálattal, például kaphatóak használt faipari gépek a Surplex oldalán, csak hogy a legnagyobb oldalak közül említsünk egyet.

Faipari gépek kategóriái

Ha faipari gépekről beszélünk, akkor alapvetően a gépeket három különböző csoportba sorolhatjuk. Vannak elsődleges faipari gépek, másodlagos faipari gépek, valamint egy külön csoportot képeznek az elszívó berendezések, eszközök, hiszen ezeket nem közvetlenül a fa megmunkálására használják, de mégis szorosan kapcsolódnak a faipari gépekhez, mivel a fán végzett munkálatok során rengeteg por és forgács keletkezik. Az elsődleges faipari gépek csoportjába tartozó gépek olyan feladatokat látnak el mint rönk feldolgozás, fűrészárú kereszt vágása, gyalulás, raklapgyártás, impregnálás. Ide tartoznak még szalagfűrészek, aprító és komposztberendezések. A másodlagos faipari gépek a prések, csiszológépek, élzárógépek, CNC megmunkáló központok és a faipari termékek előállításához használatos különféle gyártósorok.

Milyen szempontok alapján vásároljunk munkagépet?

Bármilyen kategóriájú, méretű ipari gépet is veszünk fontos az előrelátás, tervezés. Ha lehetséges, hosszú távon fel kell mérni, akár 2-4 évre, hogy mire is akarjuk majd használni az adott gépet. Át kell gondolni, hogy mennyit fogjuk használni, mekkora terhelésnek lesz kitéve, így elkerülve, hogy egy év után ki kelljen teljesen cserélni, mivel a gépek az első 1-2 évben veszítenek arányosan legtöbbet értékükből. Fontos megvizsgálni azt a kérdést is, hogy milyen anyaggal fog a gép dolgozni, milyen a megmunkálandó anyag természete? Milyen munkafázisokból fog állni a termelés, ezeket a fázisokat milyen gyorsan kell, hogy végrehajtsa a gép, hogy a tervezett kitermelendő mennyiséget szállítani tudja? Ugyanakkor érdemes odafigyelni a gép fogyasztására, energiaigényére is. Lehetséges, hogy ugyanazt a munkát egy más működésű, jóval kevesebb energiaigényű géppel is el tudjuk végezni.

Használt New Holland teleszkópos rakodó a Surplex-től

Használt vagy új?

Akár új, akár használt gépet veszünk, gondoskodnunk kell a megfelelő kezelőszemélyzetről is. Ha régebbi gépünket cseréjük le újra, ott megvan a veszély, hogy az újabb technológiai megoldások alkalmazása miatt a személyzet nem lesz képes működtetni a gépet. Ilyenkor a személyzet továbbképzését is meg kell oldanunk. A mai ipari gépekben egyre nagyobb teret hódítanak a számítógépvezérelt modellek, melyek kezelése így teljesen eltérhet a régebbi, hagyományos modellektől, viszont sokkal nagyobb pontosságot, biztonságot tesznek lehetővé, továbbá gyorsítják a gyártási folyamatokat az automata funkciókkal.

Bővebb információ a Surplex oldalán>>>

(Surplex)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?