Üdv az erdésznek! - Könyv a bakonyi erdőmérnökről

"Üdv az erdészeknek" címmel jelent meg Ágh Magdolna új könyve, amelyben nagyapja életén keresztül a Bakony világa elevenedik meg.

Üdv az erdésznek! - Könyv a bakonyi erdőmérnökről

Az érdeklődőknek az írót és a könyvet dr. Tölgyesi József docens, november 28-án a megyei könyvtár nagytermében mutatta be. Az egyetemi tanár azért vállalkozott erre a feladatra, mert Farkasgyepűn a családja és a Dobó család élete, évtizedeken át szorosan összefonódott. Tölgyesi József szerint az erdőmérnöki szakma már a XIX. században nagy tiszteletnek örvendett. Mária Terézia több rendeletben foglalkozott az erdőgazdálkodással, a telepítésektől, a fa feldolgozásáig. Farkasgyepűn található bakonyi erdő egy része ekkor is egy kísérleti terület volt, ahol nagyon nagy hagyományai voltak az erdőgazdálkodásnak.

 udv_az_erdesznek_2 

A könyv főhőse, Dobó Jenő erdőmérnök abban vált egyedivé, hogy szinte mindent dokumentált, ezért egy hatalmas mennyiségű anyag gyűlt össze a lakásán, a Bakonyról és a környéken történt eseményekről. A hagyatéka napjainkban ezért nagyon sokat mondhat a kutatóknak és a múzeumoknak. Az íróról Tölgyesi elmondta, hogy az élete, a családi kötelékek miatt összefonódott a könyvben bemutatott erdész életével. Amikor az unoka feldolgozta a nagyapja életét nem csak a előtalált szürke dokumentumokat vette figyelembe. Az írásokban ott vannak az átélt évek érzelmei is. A könyv még azért értékes, mert megjelennek benne olyan neves emberek, akik az évtizedek során megfordultak ebben a térségben. Farkasgyepű több időszakban volt középpontja az országosan híres emberek találkozásainak. 

udv_az_erdesznek_3 

A könyv megírásának előzményeiről és a kapcsolódó eseményekről az író, Ágh Magdolna beszélt. A nagyapját egy nagyon precíz, szakmáját és családját szerető embernek ismerte meg. A bemutatóra több olyan tárgyat hozott el, ami azt bizonyította, hogy a „papának” a család és a munkája volt a mindene. Az írónő, a nagyapjáról elmondta, a könyv alapjául szolgáló naplót, 1914-óta vezette. Az első világháborúban a Balkánon szolgált, a háborút lezáró diktátumot csak nehezen fogadta el. A szakmai munkája igazán a két világháború között teljesedett ki. A szaktudását, a második világháborút követő hatalmak is elismerték és a munkáját igénybe vették. Volt egy vendégkönyv, amelybe élete végéig kért beírást azoktól, akik Farkasgyepűn vendégeskedtek. Az évtizedek során a naplóba sok neves személy írt be, kedves sorokat.

(veszport.hu)

 erdomezolike