Kaukázusi medvetalp - Hogyan védekezzünk a veszélyes növény ellen?

A kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum) a 19. század első felében dísznövényként volt jelen botanikus kertekben, de azokból kivadult, és utak menték, ártereken hamar megjelent.
Kaukázusi medvetalp - Hogyan védekezzünk a veszélyes növény ellen?
Európa nyugati és északi részén fokozatosan elterjedt. Kárpátalján mindenhol megtalálható, hazánkba a Tisza mentén jutott el, és a folyó által a növény magjai tovább is tudtak terjedni. A kaukázusi medvetalp azért veszélyes, mert a növény egy bizonyos toxint termel, méghozzá a furanokumarint, amely fototoxikus hatású. A bőrre kerülve a bőrt fényérzékennyé teszi, és nagyon súlyos, égési sérülésekhez hasonló hólyagos sebek alakulnak ki ezeken a helyeken. A sebek nagyon lassan gyógyulnak, hónapokig megmaradhatnak az érintkezés nyomai. Ha a sebet óvni tudjuk a fénytől a kölcsönhatás után, akkor a tüneteket mérsékelhetjük. [caption id="attachment_11124" align="aligncenter" width="614"]Teljes védőfelszerelés szükséges a kaukázusi medvetalp elleni védekezéshez.Forrás: http://pest.ceris.purdue.edu/pest.php?code=PFFAQBC Teljes védőfelszerelés szükséges a kaukázusi medvetalp elleni védekezéshez.
Forrás: http://pest.ceris.purdue.edu/pest.php?code=PFFAQBC[/caption] Azonban nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy ha a toxin a szembe kerül, akkor átmeneti, sőt, akár végleges vakságot is okozhat- Ha bármilyen formában is érintkeztünk a növénnyel, azonnal orvoshoz kell fordulnunk. Ahhoz, hogy biztosan elkerüljük a kaukázusi medvetalp mérgét, fel kell tudnunk ismerni a növényt. [caption id="attachment_11126" align="aligncenter" width="612"]kaukazusi_medvetalp2 A kaukázusi medvetalp fehér ernyősvirágzata[/caption] A kaukázusi medvetalp akár 5 méterre is képes megnőni. Levelei hatalmas méretűek, 1-2 méter szélesek, amelyek a talajfelszínen elterülve minden fényt elzárnak más növények elől, így szüntetve meg más, fényigényes növények életterét. Összetett, fehér ernyősvirágzata esernyőre emlékeztet, amely a 80 cm átmérőt is elérheti. A kaukázusi medvetalp késő tavasztól nyár végéig virágzik. Termése ovális alakú, lapos, 1 cm nagyságú, és akár több százezret is hozhat egy növény. A kaukázusi medvetalp nehezen kiirtható, adott esetben több év is eltelhet, mire maradéktalanul mentesítjük tőle a területet. Védekezni kaszálással és növényvédő szerek felhasználásával lehet. A fejlett kaukázusi medvetalp esetében ajánlott mind a kettőt, egymást kiegészítve alkalmazni. Mivel a medvetalp elég erőteljesen újrahajt, így a többszörös kaszálás ajánlott, illetve ezután megfelelő védőfelszerelésben a gyökérzet eltávolítása a talajból. [caption id="attachment_11125" align="aligncenter" width="640"]A kaukázusi medvetalp hatalmas levelei A kaukázusi medvetalp hatalmas levelei[/caption] Gyomirtó szerek - szükséges esetben többszörös - alkalmazásával is eredményesen védekezhetünk. Hatékony gyomirtó szer hatóanyagok a 2,4-D, az MCPA, a dikamba, továbbá a glifozát hatóanyagú készítmények. Előbbi hatóanyagok a növény föld feletti részét sikeresen pusztítják, de a gyökérzettel szemben szinte hatástalanok. Viszont a glifozát hatóanyagú készítményekkel tudjuk elérni a legnagyobb hatékonyságot. Ha belterületen találkoznánk ezzel a gyomnövénnyel, forduljunk az önkormányzathoz a gyomirtás miatt, külterület esetén pedig az illetékes kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságához. (Bartha Kristóf - Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike