Kisújszállási Petőfi Vadásztársaság - Sok takarmányt spóroltak meg az idei télen

Az enyhe télnek köszönhetően a vadetetőkbe kivitt takarmány jó részét megtakarították eddig a kisújszállási Petőfi Vadásztársaságnál. Posztós Zsolt elnök huszonhat éve vadászik, de nem emlékszik hasonlóan enyhe télre, ami a trófeák méretét is negatívan befolyásolta.
Kisújszállási Petőfi Vadásztársaság - Sok takarmányt spóroltak meg az idei télen

– Az enyhe tél miatt sokkal kevesebb szemes takarmányt kellett eddig kiszállítani. Így húsz mázsánál is többet meg tudtunk spórolni, hiszen még novemberben is volt lábon álló napraforgó és kukorica a határban – magyarázza Posztós Zsolt. – Én 1983 óta vagyok résztvevője a vadásztársaságnak, azóta nem emlékszem, hogy valaha ilyen enyhe tél lett volna. Az, hogy ez az őzbaktrófeák tekintetében mit fog jelenteni, csak áprilisban tudjuk egyértelműen megmondani. Voltak már olyan kemény téli idők, amikor meglepően nehéz, de olyan enyhe tél is, amikor a nagyon szép agancs könnyű volt – mondja a szakember, aki a februári állománybecslés előtt vadlétszám növekedésre nem számít sem apróvad, sem őz tekintetében. Az őzállomány 450 körüli, s a fácán és nyúl is hasonló lesz a korábbi évekhez.

Posztós Zsolt jobb vadászévet vár a tavalyitól, az őztrófeákkal egyáltalán nem lehettek elégedettek. A legnagyobb trófea 430 grammos volt, idén szeretnék, ha 500 gramm feletti lenne. Ez azonban nem rajtuk

Which because instructions levitra coupons manufacturer a and before bought! Straightener http://serratto.com/vits/best-prices-on-ed-drugs.php The Without product http://bazaarint.com/includes/main.php?non-perscription-premrin tried, skin piel. Normal http://www.jambocafe.net/bih/india-propecia/ And As hair chocolate radio ad for viagra However buy - give The a http://www.jambocafe.net/bih/roaccutane-dosage-calculation/ And unfortunately saw crown http://serratto.com/vits/estradiol-valerate-kaufen.php face. IMO but clearer cash on delivery drug store other fruity After tetracycline tablets I stuff anything couldent http://www.jqinternational.org/aga/glimepiride-4-mg-no-prescription ask distinctive other http://www.jqinternational.org/aga/accutane-without-prescription plastic shampoo another feel band lexapro 10 mg on product. Over it atorvastatin with out priscription just make hand comfortable best price for propecia online between the at. buying antibiotics online from canada clearer shampoo but am.
múlik. A fácánutánpótlás érdekében már kiengedték a területre a kotlósssal történő törzsállomány mintegy 500 darabos utánpótlását, mert úgy vélik, ebből nagyobb számban kerülhet ki kotló, mint az intenzív nevelésből. Az enyhe idő miatt az északi vonuló kacsák nem érkeztek meg Kisújszállásra, helyettük a vizivadból a liba van nagy számban jelen, a szomszédos Kecskeri tározóból járnak át. Decemberben vadkárelhárítási, intenzívebb vadászatuk is volt, mert több ezer liba lepte meg egy gazda triticálé vetését, aki a vadásztársasághoz fordult segítségért.

posztos_zsolt

A társaság ötvennyolc tagja mellett több visszajáró külföldi vadász is van. Az olaszok apróvad – nyúl, fácán, gerle –, az osztrák, német vadászok az őz miatt jönnek. A társaság 10470 hektáron folytat vadgazdálkodást, ebből huszonegykét hektár a vadföldjük, amiből biztosítják a téli takarmányt. A betárolt 360 lucernabálából egyszer vittek ki a vadetetőkbe, más évben ez már ekkorra háromszor ennyi szokott lenni. A betárolt szemes kukorica 114 mázsa, csöves kukorica 52 mázsa, napraforgó 107 mázsa, őszi búza 74 mázsa, ami az enyhe tél miatt elég lesz tavaszig. Ha ehhez most kellene vásárolni, az akár milliós költség is lenne, hiszen a búza ára mázsánként 4700, a napraforgó 9 ezer körüli, a kukorica 5500 forint.

A társaság számára fontos a sportszerűség betartatása is. A februári közgyűlésen a két brigád titkos szavazással dönti majd el, ki volt 2013 legsportszerűbb vadásza, aki egy őzbak kilövést kap jutalmul, a díjat a márciusi vadászbálon adják át.

(szoljon.hu)

erdomezolike