Tovább növekszik a nagyvadállomány és a vadkár – Gyors tudósítás a vadkár konferenciáról

vadkartajekozodas_anyagEgyütt kell gondolkodnia a vadászoknak, vadgazdálkodóknak, a mezőgazdasági termelőknek és az erdőgazdálkodóknak. Ezzel a megállapítással vezették fel a Bugyiban zajló I. Vadgazdálkodási és vadkár konferenciát, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hirdetett október 11-re. Helyszíni tudósítás az Erdő-Mező Online portálon.

Képek hamarosan!

A rendezvény megnyitóján először Jakab István, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet, amiben leszögezte; a kormány kész az érdemi együttműködésre a szakmával. Fontosnak tartja, hogy a gazdálkodók és a vadászok között ne legyen ellentét. Jakab István problémaként vetette fel az élőhelyek csökkenését, aminek egyik fő oka az intenzíven használt erdők és a mezőgazdasági területek növekedése. A szakpolitikus kijelentette;minél jobban csökken az élőhely, annál nagyobb lesz a vadkár.

Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főtitkára időszerű kérdésnek nevezte a vadkár témakört, és a nagyvadállomány növekedését. A szakember elmondta; sok olyan vadgazdálkodási egység létezik, amelyik a vadkár miatt veszteségesen működik. Pechtol János a nagyvadállomány növekedését adatokkal is szemléltette; míg 1983-ban 22 ezer vaddisznót lőttek ki hazánkban, addig 1992-ben már 30 ezret, 2012-ben pedig 150 ezret. Bár kisebb mértékben, de a gímszarvas esetében is hasonló módon növekedett a kilövések száma. 1983-ban 12 ezer, 1992-ben 20 ezer, 2012-ben már 50 ezer szarvas került terítékre.

Pechtol János emlékeztetett; a vadászatra jogosultak nagy mennyiségű takarmányt etetnek fel évente, amely komoly költséget jelent. „Kompromisszumot kell találni” – jelentette ki a főtitkár, utalva arra,hogy az optimális működés mellett a minőség megtartása is fontos a vadgazdálkodás tekintetében. A téma különösen aktuális a szakember szerint, ugyanis napirenden van a vadászati törvény revíziója, miközben az éves mezőgazdasági vadkár 2,5 milliárd forint volt.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hiánypótlónak nevezte a konferenciát, amelyen több mint 200 érdeklődő vesz részt. A kamara vezetője elmondta;óvni, ápolni kell a vadállományt és a hagyományokat, mert azok nemzeti kincsnek tekinthetők. Hozzátette ugyanakkor; nemzetgazdasági szempontból is nagyon fontos a vadgazdálkodás, hiszen a tavalyi bevétel 20 milliárd forint volt. Emellett pedig a vidék javát is szolgálja az ágazat, hiszen rengeteg embernek ad munkát – többek között 3600 hivatásos vadásznak. Győrffy Balázs előre vetítette, hogy a nagyvadterítékek a jövőben tovább fognak növekedni.

Az Erdő-Mező Online a megnyitóról szóló cikk mellett a későbbiekben természetesen az összes előadásról beszámol majd, amelyek sok információt nyújtanak az erdészeti vadkárral kapcsolatban!

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Hozzászólások lezárva.