Mezei juhar? Jegenyenyár? Vénic-szil? Szavazzon a 2014-es Év Fájára!

Az Országos Erdészeti Egyesület szeptember 18-tól október 30-ig ad lehetőséget a tagtáraknak és érdeklődőknek, hogy eldöntsék, a három megadott faj közül melyik legyen 2014-ban az Év Fája.
Mezei juhar? Jegenyenyár? Vénic-szil? Szavazzon a 2014-es Év Fájára!
"2013. szeptember 18-tól új egyesületi kezdeményezésként és fejlesztésként, minden kedves tagtársunk és az érdeklődők előtt megnyílik a lehetőség, hogy kihasználva a világháló adta előnyöket, az Egyesület 2013 óta működő új tematikus Év Fája honlapján szavazzon, és ezzel megválassza a 2014-es Év Fáját. A hazai fafajokra a figyelmet ráirányító mozgalmat elindító alapítvány szakmai kuratóriuma és az Országos Erdészeti Egyesület döntése alapján október 30-ig a következő fafajokból nyílik lehetőség választani:Mezei juhar (Acer campestre), Jegenyenyár (Populus nigra cv. Italica),Vénic-szil (Ulmus laevis)" - olvasható az OEE honlapján. A szavazatait leadhatja a www.azevfaja.hu oldalon!

Mezei juhar (Acer campestre)

ev_faja_mezei_juhar

A síkságtól a hegyvidékig számos erdőtársulás fontos elegyfája, viszont évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s ezért jelentősen visszaszorították. Felkarolása erdeink ökológiai értékét a jövőben jelentősen emelheti.

Jegenyenyár (Populus nigra cv. Italica)

ev_faja_jegenyenyar

Keskeny, oszlopos koronája miatt régóta alkalmazott fajta, amelyet elsősorban utak fásítására, határvonalak kijelölésére használtak, a leggyakoribb sorfánk volt. Az utóbbi negyed évszázadban alig ültetik. Vénic-szil (Ulmus laevis)

venic_szil

Az árterek jellemző fafaja, részben a szilpusztulásnak nevezett járvány, részben élőhelyeinek drasztikus átalakítása miatt fogyatkozott meg. Jó árnyalóképessége miatt erdeinknek nemcsak ökológiai, hanem erdőgazdálkodási szempontból is fontos elegyfája.

(Forrás: Országos Erdészeti Egyesület) erdomezolike