Vermeer HG 4000 - Új 
horizontális aprító szerkezetű 
komposztáló, hulladékfa-kezelő (+Képek, videó)

A Vermeer Deutschland GmbH széles gyártmánypalettája mezőgazdasági, erdészeti, valamint kommunális felhasználási körű rakodó, komposztáló és földmunka gépeket ölel fel.
Vermeer HG 4000 - Új 
horizontális aprító szerkezetű 
komposztáló, hulladékfa-kezelő (+Képek, videó)
Ezek között kézi vezérlésű (~800–1000 kg teheremelő képességű) kisrakodó gépek, magajáró homlokrakodók, különböző csatorna-ároknyitó vagy -árokásó, fahulladék-komposztáló, gödörfúró, talajmaró-planírozó stb. földmunka- és erőgépek, illetve különböző adaptereik találhatók meg.

A hír az AgrárUnió szaklap augusztusi számában jelent meg! A lap cikkei IDE kattintva érhetőek el!

A Vermeer cég úgynevezett „Zöldprogram”-jában a – 45–110 LE teljesítményű – faaprító-komposztáló kisgépek mellett, a HG 4000-es és HG 6000-es sorozatok (magajáró vagy vontatható, tandem és tridem tengelyes, kerekes vagy gumihevederes járószerkezetű) 330–563 kW/440–755 LE nagyteljesítményű, horizontális aprító szerkezettel rendelkező, saját motoros, komposztkészítő erő-/munkagépei közül választhatnak a felhasználók. A Vermeer új, áttelepíthető HG 4000 típusú, horizontális aprító szerkezetű komposztkészítő gépei különösen alkalmasak biogáztelepek, fafeldolgozó és komposztálóüzemek, valamint kommunális hulladékkezelők számára. Segítségükkel biogáz-alapanyagok, zöldhulladék, komposzt, hulladékfa, raklap dolgozható fel. HG4000_conveyor Az új, HG 4000 típusú gépet egy 6 hengeres, 332 kW/445 LE teljesítményű, FPT (Fiat Powertrain Technologies) Iveco-motor hajtja meg, amely Tier 4i (Stufe III b) környezetvédelmi besorolású, és a motor hűtését elektromos hajtású keringtető ventilátorok biztosítják. Ezzel nemcsak az aprító szerszámokra jutó teljesítményt lehet mindig a maximális szinten tartani, hanem kevesebb üzemanyag is kell a működtetéshez, nem beszélve arról, hogy a gép környezetében a zajterhelés – 113 dB(A) – is alacsonyabb. 1.Vermeer HG 4000 A 152,4 cm széles beetetőasztal (anyagfogadó garat) és dönthető oldalfalai nagy mennyiségű feldolgozandó anyagbefogadására képesek. Az anyagtorlódás elkerülésére és az ellenőrzött „beetetés” érdekében a berendezés anyagleszorító hengerének nyomása rövid időre növelhető is, így a nehezen megfogható anyagok is biztosabban „beetethetők”. A komposztáló alapvető szerkezeti egysége a kalapácskéses zúzódob. A szabadalmazott „Serie II Duplex Drum” dobrendszer, a visszaforgatható kalapácsokkal és a vágóblokkokkal a hagyományos konstrukciókkal szemben közel kétszeres élettartamú. A multifunkcionális rádiós távvezérlés és a visszavezetett anyagokat újra átdolgozó különleges rendszer növeli a felhasználás biztonságát. A felülről hozzáférhető rosták gyorsan cserélhetők és könnyen karbantarthatók. HG4000_COB_2_lores A közel 20 tonna sajáttömegű aprítógép vonószemével vontatható, vagy szabványos nyergesvontató-zsámollyal szállítható. A berendezéshez külön kitároló szalagra – a saját, 4,30 m magasságra emelhető, 4,6 m hosszúságú és 2,34 m/s szalagsebességű rakodószalagjának köszönhetően – nincs szükség. A világítóberendezés, az aláhajtás elleni védelem és az ABS a gép gyári alapfelszerelése. (www.vermeer.de) erdomezolike